Buitenland
„Meer dan 500 doden in Nigeria”

LAGOS (ANP/RTR) – In het overwegend islamitische noorden van Nigeria zijn vorige week meer dan vijfhonderd mensen omgekomen tijdens de geweldsexplosie na de presidentsverkiezingen. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie CRC zondag.

Het dodental ligt vermoedelijk nog hoger. Op de maandag en dinsdag na de verkiezingen van afgelopen zaterdag vielen namelijk alleen al in de drie steden Zonkwa, Kafanchan en Zangon Kataf in de deelstaat Kaduna meer dan vijfhonderd doden, aldus de CRC.

„De slachtoffers werden omsingeld, aangevallen en doodgehakt en hun huizen werden afgebrand”, aldus voorzitter Shehu Sani in een onderzoeksrapport naar het geweld. Kerken, moskeeën, huizen en winkels gingen in vlammen op. Meer dan 40.000 mensen sloegen op de vlucht.

Jongeren in het noorden gingen de straat op na de verkiezingen omdat winnaar Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden, volgens hen fraude zou hebben gepleegd. Maar volgens waarnemers zijn de verkiezingen in het West-Afrikaanse land voor het eerst in decennia relatief eerlijk verlopen.

Jonathan kreeg 57 procent van de stemmen. Zijn voornaamste opponent, de noordelijke moslim Muhammadu Buhari, moest het doen met 31 procent. Buhari’s partij stapt naar de rechter om de uitslag aan te vechten. Zowel Jonathan als Buhari heeft het geweld veroordeeld.

Dinsdag kiezen de Nigerianen nieuwe gouverneurs voor 34 van de 36 deelstaten. De gouverneurs zijn machtige figuren. Veel deelstaten beschikken dankzij olierijkdom over budgetten die hoger liggen dan menig Afrikaanse landen. De verkiezingen in de noordelijke deelstaten Kaduna en Bauchi zijn twee dagen uitgesteld vanwege de veiligheidssituatie aldaar. De CRC voorspelt ook problemen in het noorden na deze regionale stembusgang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer