Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Ideeënmarkt Ruïnekerk Ammerzoden, kerk Tienhoven 400 jaar, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
Ruïne van de kerk in Ammerzoden. beeld Sjaak Verboom
Ruïne van de kerk in Ammerzoden. beeld Sjaak Verboom

Ruïnekerk Ammerzoden

Maandag organiseert BOEi een ideeënmarkt in en rond de Ruïnekerk in Ammerzoden. BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. Ondernemers uit de regio worden uitgenodigd om aan deze ideeënmarkt deel te nemen. Daarna zal er een rapportage worden opgesteld, die binnen de kerkvoogdij verder wordt besproken. Dat meldt de site Kerk Well en Ammerzoden.

De Ruïnekerk is een van de weinige kerkruïnes in Nederland en ligt tegenover kasteel Ammersoyen. Het kasteel trekt veel toeristen, die ook regelmatig een kijkje komen nemen bij de kerkruïne. De toren en het koor zijn in goede staat, het middenschip van de kerk is in de zeventiende eeuw beschadigd geraakt en verworden tot een ruïne. Een deel van het middenschip is in het verleden dichtgemetseld, zodat het mogelijk werd om het koor van de kerk te gebruiken. Daar worden met enige regelmaat diensten gehouden.

Viering Hezenberg

In de kapel op landgoed Hezenberg in Hattem had zondag een viering plaats „ter gelegenheid van de verbinding tussen de classicale vergadering Veluwe van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de pioniersplek (retraites) van de Hezenberg; een onderdeel naast de geestelijke gezondheidszorg (ggz)”. Dat liet Stichting Hezenberg Hattem deze week weten. „Deze ceremonie markeerde een belangrijke stap in de samenwerking binnen de PKN, waarbij de pioniersplek officieel aan de classicale vergadering Veluwe werd verbonden.” De Hezenberg is een christelijk centrum voor specialistische en basis-ggz, pastoraat en retraite.

Carla Boven, werkzaam als pastoraal begeleider bij het retraiteonderdeel van de Hezenberg, wordt ingezet als verbindingspersoon tussen de Hezenberg en de classicale vergadering Veluwe, „wat een unieke mijlpaal vormt binnen de PKN”, aldus de stichting. Tijdens de dienst ontving zowel Boven als het vrijwilligersteam dat de retraites begeleidt een zegen van ds. W.G. van Iperen, classispredikant, over het werk dat ze doen.

„We zijn enorm blij met deze verbinding”, aldus Carla Boven. „Het benadrukt de waarde van samenwerking en de bijzondere rol die pioniersplekken kunnen spelen binnen onze gemeenschap.”

„Wij zijn ook blij en dankbaar met deze verbinding”, aldus scriba Gerrit Bok, „waarbij het bovenplaatselijke de doorslag heeft gegeven om de verbinding met de classicale vergadering aan te gaan. De leden die door ons zijn benoemd in de stuurgroep hebben regelmatig contact met het pioniersteam om hen te begeleiden en te stimuleren. Als moderamen van de classicale vergadering hebben we met hen contact en dat doen we met vreugde.”

Deelkast gg Enter

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Enter (archieffoto). beeld RD, Anton Dommerholt

Sinds kort hangt er een deelkast aan de buitenmuur van de kerk van de gereformeerde gemeente (gg) aan de Dorpsstraat in Enter. De kast is gevuld met producten (levensmiddelen en verzorgingsproducten) en boeken.

De producten zijn bestemd voor iedereen die het nodig heeft en mogen gratis uit de kast worden gehaald. De boeken zijn bedoeld om te lenen of door te geven en bevatten „het goede nieuws van Gods genade voor de wereld”, dat de gemeente wil delen.

De deelkast wordt gevuld door de gemeenteleden. De kosten worden gedragen door de diaconie van de gg Enter. Zo nodig komt er een oproep aan gemeenteleden om bij te dragen.

400 jaar kerk Tienhoven

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van De Kerk in Tienhoven (Utrecht) verschijnt binnenkort een jubileumboek. Dat meldt de protestantse kerk Tienhoven op haar site.

In 1974 verscheen een boekje ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de kerk. Dat is nu deel 2 geworden. Deel 1 beschrijft de periode 1974-2024 en behandelt onder andere het Samen op Wegproces en de bouwactiviteiten.

Tienhoven behoorde in de middeleeuwen tot het kerspel Maarssen. In 1624 kwam er voor het eerst een predikant naar Tienhoven. Tot die tijd werd er uit de Bijbel gelezen door de schoolmeester. Op borden in de kerk zijn alle namen geschilderd van de predikanten die hier sinds 1624 hebben gestaan. Na een brand in 1812 is op dezelfde plaats een nieuwe kerk gebouwd. De muren zijn van de oude kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer