PolitiekAlgemene Politieke Beschouwingen
Kamer laat begroting Heinen ongewijzigd

Het is de Tweede Kamer niet gelukt de geplande btw-verhoging van tafel te krijgen. Een meerderheid stemde wel voor een motie tegen christenvervolging.

Premier Schoof verwees de oppositie door naar minister Heinen (Financiën). beeld ANP, Sem van der Wal
Premier Schoof verwees de oppositie door naar minister Heinen (Financiën). beeld ANP, Sem van der Wal

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen keerden veel oppositiepartijen zich tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen of de belastingen te verhogen. De geplande btw-verhogingen op sport, cultuur, boeken en kranten zien veel partijen niet zitten.

Ook de regeringspartijen zien de schaduwzijden van de btw-verhoging, maar willen er vooralsnog niet vanaf. Vanuit het oogpunt van financiële degelijkheid houden ze vast aan de afspraak uit het hoofdlijnenakkoord.

Na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen werden er daarom geen moties aangenomen die verandering brengen in de begrotingsplannen van het kabinet. De begroting zoals minister Heinen (Financiën) die op Prinsjesdag heeft gepresenteerd blijft ongewijzigd.

De christelijke partijen hebben een aantal voorstellen aangehouden. Zo wil het CDA de bezuiniging op de maatschappelijke diensttijd schrappen. De SGP wil dat het kindgebonden budget ook voor middeninkomens omhoog gaat. De ChristenUnie pleit voor meer budget voor het regionaal ov en behoud van de begrotingssystematiek voor ontwikkelingssamenwerking. Over deze en andere voorstellen zal op een later moment worden doorgesproken.

Pinkje

Premier Schoof verwees de oppositiepartijen door naar minister Heinen (Financiën). Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, begin oktober, is Heinen bereid naar de voorstellen van de oppositie te kijken. Schoof wilde de oppositie niet te veel hoop geven. Hij sprak niet van een uitgestoken hand, maar van „een pinkje”.

Een Kamermeerderheid schaarde zich donderdagnacht achter een motie tegen christenvervolging van SGP, CU en CDA. Daarin benoemen de partijen dat „christenvervolging toeneemt en steeds gewelddadiger wordt, zoals recent in Nigeria, Egypte en Pakistan”. De regering zal christenvervolging in diplomatieke en internationale contacten voortaan „hoge prioriteit geven”.

Verder besloot de Kamer dat er een verbod moet komen op demonstreren met gezichtsbedekkende kleding. Door gezichtsbedekkende kleding zijn demonstranten vaak onherkenbaar en is het moeilijk om ze strafrechtelijk te vervolgen. Het is nu aan de regering om werk te maken van de benodigde wetgeving om hier een einde aan te maken.

Tot slot besloot de Kamer eveneens dat de wijkagent zichtbaarder moet worden in de wijk. Het voorstel van CU en JA21 borduurt voort op het hoofdlijnenakkoord. Het kabinet heeft 300 miljoen euro extra uitgetrokken voor de nationale politie. Dit geld zal mede worden besteed aan wijkagenten.

Er was nauwelijks steun voor een motie van wantrouwen tegen het kabinet. Alleen Denk en de Partij voor de Dieren stemden voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer