Waarom dit jaar geen boegeroep op Prinsjesdag?
Geen boegeroep, maar feestgedruis overheerste op Prinsjesdag. Vanwaar de omslag?
Wie de verslagen nog eens terugleest van de edities 2022 en 2023 van Prinsjesdag kan het niet ontgaan: niet de fans die langs de route stonden om een glimp van de koning op te vangen, maar vooral de demonstranten trokken de aandacht. Antimonarchisten, boze boeren en XR-demonstranten, allemaal gingen ze naar de Hofstad om van zich te laten horen. ”Niet mijn koning” en ”Stop world control”, viel te lezen op borden. De balkonscène duurde kort, omdat de koninklijke familie niet toegejuicht, maar vooral uitgejouwd werd.
Dit jaar was het anders. Meer vrolijk publiek, minder demonstranten. Geen gefluit, maar gezwaai toen de koetsen voorbijkwamen. Hoe valt die omslag te verklaren?
Gezelliger
Het weer hielp in ieder geval mee: temperaturen liepen op tot boven de 20 graden en de zon liet zich zien. Maar of dat nu het verschil maakte, kan Evalien Timmers, directeur van het Prinsjesfestival, niet zeggen. Zij dacht recent mee over een andere invulling van de derde dinsdag van september. „Het moest weer drukker en gezelliger.”
Afgelopen dinsdag waren er alleen kleine aanpassingen. „Je kunt ook niet een evenement dat al meer dan 200 jaar bestaat, ineens helemaal veranderen”, zegt Timmers.
Maar er waren wel wat nieuwe elementen. Zo was er meer muziek voor de wachtende menigte. Een groep van 300 mbo-studenten volgde een workshop over de democratie en volgden de rijtoer vanaf de publieke tribune. „Dat willen we volgend jaar uitbreiden”, zegt Timmers. „Prinsjesdag moet een feest van de democratie zijn, en niet een tweede koningsdag.”