Buitenland
Bronnen: 77 doden door jihadistische aanval in hoofdstad Mali

Een jihadistische aanval in de Malinese hoofdstad Bamako dinsdag heeft geleid tot 77 doden en 255 gewonden, melden veiligheidsbronnen donderdag. De aanval was gericht op een trainingskamp van de militaire politie en een militaire luchthaven.

ANP

Jihadistische aanvallen komen bijna dagelijks voor in sommige delen van het West-Afrikaanse land, maar zelden in de hoofdstad. De militaire autoriteiten hebben geen exact dodental gemeld. Dinsdag werd alleen gezegd dat er mensen waren omgekomen. Persbureau AFP meldt dat het dodental in een vertrouwelijk officieel document wordt geschat op ongeveer honderd.

De aan Al Qaeda gelinkte jihadistische groep JNIM heeft het geweld opgeëist. JNIM beweerde dat tientallen strijders „honderden” leden van de tegenpartij, inclusief leden van de Russische paramilitaire groep Wagner, hadden gedood en verwond. Dit zou wraak zijn „voor de honderden massamoorden die door de heersende junta en haar Russische bondgenoten tegen ons moslimvolk zijn gepleegd”.

Mali heeft sinds 2012 te maken met aanvallen van verschillende groepen die gelieerd zijn aan Al Qaeda en Islamitische Staat (IS). Het land wordt door militairen geregeerd na staatsgrepen in 2020 en 2021.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer