Buitenland
Duitsland wil Oekraïne 400 miljoen euro aan extra hulp leveren

Duitsland wil nog eens zo’n 400 miljoen euro extra vrijmaken om de Oekraïense krijgsmacht te steunen, staat in een regeringsbrief die is ingezien door Duitse media. Volgens het Duitse ministerie van Financiën is dat nodig, omdat Oekraïne anders de oorlog zou verliezen.

ANP

De Bondsdag moet nog akkoord gaan met de donatie, omdat het om meer geld gaat dan in de begroting is afgesproken. Dit jaar was 8 miljard vrijgemaakt voor Oekraïne, waarvan ongeveer 1 miljard nog niet is uitgekeerd. Maar volgens het ministerie is het nodig dat Duitsland voor het eind van 2024 nog 1,42 miljard euro aan militaire steun geeft aan Oekraïne. Het geld is bedoeld voor onder meer militaire uitrustingen, luchtverdediging en drones. De staatssecretaris Florian Toncar waarschuwt in de brief dat Oekraïne zonder die steun overlopen dreigt te worden.

In de begroting van 2025 is aanzienlijk minder geld vrijgemaakt voor de steun aan Oekraïne. Kyiv kan dan rekenen op 4 miljard, de helft van het budget van dit jaar. Minister Christian Lindner zei bij het presenteren van de plannen dat Oekraïne niet bang hoefde te zijn dat de hulp zou opdrogen. Hij suggereerde dat het geld uit andere bronnen zou kunnen komen, zoals bevroren Russische tegoeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer