Prinsjesdag
ChristenUnie presenteert tegenbegroting: geen hogere btw op boeken

De ChristenUnie is de eerste, en wellicht enige, oppositiepartij die werk heeft gemaakt van een tegenbegroting: een heus alternatief voor die van het kabinet-Schoof.

De ChristenUnie heeft met cijfers gepuzzeld en presenteerde woensdag een tegenbegroting: „Een christelijk-sociaal alternatief voor 2025”. beeld ANP, Jeroen Jumelet
De ChristenUnie heeft met cijfers gepuzzeld en presenteerde woensdag een tegenbegroting: „Een christelijk-sociaal alternatief voor 2025”. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Minister Heinen (Financiën) toverde op Prinsjesdag de eerste begroting van de nieuwe regering uit het koffertje. De ChristenUnie heeft eveneens met cijfers gepuzzeld en presenteerde woensdag een tegenbegroting: „Een christelijk-sociaal alternatief voor 2025”.

In een tegenbegroting heeft een oppositiepartij de vrije hand om koers van het kabinet te verleggen. Zo gaat bij de CU de geplande btw-verhoging deels van tafel. „We draaien de btw-verhoging op boeken, tijdschriften en kranten terug, omdat leesvaardigheid en toegankelijkheid van de journalistiek van groot belang zijn.”

Ook blijft de giftenaftrek voor bedrijven behouden. De partij trekt een miljard euro uit om de geplande bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking ongedaan te maken. Het is onduidelijk of de bezuiniging van het kabinet daarmee geheel ongedaan gemaakt wordt, omdat dat ook afhangt van de opvangkosten voor asielzoekers. De insteek is echter om het budget voor ontwikkelingssamenwerking geheel te vrijwaren van besparingen, licht de CU toe.

Verder maakt de partij eenmalig 1,8 miljard euro extra vrij voor de Groningers. De CU stuurt de belastingverlaging van het kabinet bij in het voordeel van de middeninkomens. Ook wordt er −in samenhang met de plannen voor een nieuw belastingstelsel− een miljard euro gereserveerd voor koopkrachtverbetering voor „bepaalde groepen”.

Erfbelasting

De voorstellen moeten ook betaald worden. Wat de CU betreft komt er zo snel mogelijk een belasting op e-sigaretten. Ook gaat de vliegbelasting, de erfbelasting en de alcoholaccijns omhoog. De partij bespaart 4,5 miljard euro door twee kerncentrales minder te laten bouwen. Verder sneuvelt het belastingvoordeel voor rode diesel.

De CU wil met haar tegenbegroting −op een constructieve manier− laten zien hoe zij de koers voor Nederland zou verleggen. CU-Kamerlid Bikker: „De ChristenUnie gelooft in constructieve politiek. Daar hoort ook bij dat je je kaarten op tafel legt.”

Het is niet duidelijk wat het effect is van de plannen op de economie, werkgelegenheid, overheidsfinanciën en koopkracht. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft besloten dit jaar geen tegenbegrotingen van oppositiepartijen door te rekenen. De CU betreurt dat besluit.

Desondanks is de partij er zeker van dat haar begroting de overheidsfinanciën ten goede komt. Dat is ook nodig, valt te lezen in de tegenbegroting. „Hoewel het kabinet voor komend jaar echt geen beroerd begrotingsbeleid voert, lopen de begrotingstekorten en de staatsschuld de jaren daarna wel verder op.” Daarom begroot de CU zuiniger dan het kabinet. In 2025 pakt het overheidstekort 1,2 miljard euro positiever uit; op de lange termijn 2,5 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer