„Christen heeft unieke boodschap te brengen”
Je wilt het Evangelie wel met anderen delen, maar je bent bang voor lastige gesprekken. Stichting Evangelisatie Sjofar biedt met een nieuwe training handreikingen voor het voeren van een geloofsgesprek.
Jan-Dirk Liefting, voorzitter van Stichting Evangelisatie Sjofar, komt ze regelmatig tegen: christenen die wel willen evangeliseren, maar bang zijn voor verhitte discussies of moeilijke vragen. Maar het Woord delen is niet eng, vindt Liefting. Met een nieuwe training die de stichting op aanvraag bij kerkelijke gemeenten aanbiedt, wil Sjofar de drempelvrees onder christenen wegnemen.
Hoe ziet deze cursus eruit?
„Bij deze training laten we fragmenten van filmpjes zien waarin een evangelist van Sjofar op straat in gesprek is met een anders- of niet-gelovige. De evangelist stelt een vraag en de gesprekspartner reageert. We zetten de video stil en vragen de zaal: „Wat zou jij nu zeggen?” Aanwezigen mogen de evangelist spelen. We laten vervolgens de reactie van de vrijwilliger zien en daar mogen de mensen feedback op geven. Met deze opzet willen we het gesprek over evangeliseren op gang brengen én laten zien dat het niet eng of spannend is om een anders- of niet-gelovige aan te spreken.”
Het materiaal voor de filmpjes komt van gesprekken die op straat zijn gevoerd. Hoe is het doel van deze opnames aan mensen uitgelegd?
„We legden van tevoren uit dat de opnames voor trainingsdoeleinden dienen. De filmpjes publiceren we niet en omdat we de toerusting zelf aanbieden, hoeft het materiaal niet doorgestuurd te worden. Daarmee respecteren we de privacy van de gesprekspartners. De fragmenten die we laten zien, komen vaak uit gesprekken die lang duurden. Ik heb daarom niet het idee dat de gesprekken beïnvloed werden door de opname.”
Is evangeliseren iets wat je kunt leren?
„Het begint met een juiste hartgesteldheid: een verlangen om het Evangelie te delen. Daarnaast kun je veel leren, dat zie ik ook bij de vrijwilligers van onze organisatie. Ik onderstreep het belang van trainingen, al leer je het meeste door werkelijk het gesprek aan te gaan. Daarnaast is het goed om naar de opzet van andere evangelisten te kijken.
„Evangeliseren begint met de juiste hartgesteldheid ” - Jan-Dirk Liefting, voorzitter van Stichting Evangelisatie Sjofar
In onze trainingen proberen we aanwezigen te pushen om zelf het Evangelie te gaan delen. Dat kan op straat, maar net zo goed op het kantoor. Ook daar spelen grote levensvragen.”
Waar kan in het evangelisatiewerk de aarzeling liggen bij christenen?
„Mensen zijn vooral bang voor lastige en gevoelige onderwerpen in evangelisatiegesprekken. De vraag naar het lijden, bijvoorbeeld. Hoe kan het dat er wereldwijd zoveel mensen ziek worden? En hoe zit het met de oorlogen in Oekraïne en in Gaza? Vergaat de wereld binnenkort? Klimaatactivisten kunnen je ervan beschuldigen dat christenen niets doen aan het klimaat. En dan zijn er ook nog de gesprekken met mensen uit de lhbti-wereld. Dat zijn de levensvragen waar sommige christenen bang voor zijn.”
Dat zijn pittige onderwerpen. Welke tips geeft u?
„Je kunt over deze thema’s gerust een gesprek aangaan zonder dat het uitloopt in een verhitte discussie. Mijn advies: ga de dialoog gewoon aan. Het verhaal dat wij als christenen te vertellen hebben, is voor veel mensen uniek. Wij zijn gewend geraakt aan het Evangelie, maar een groot deel van Nederland kent deze boodschap niet. Christenen in Bijbelgetrouwe gemeenten hebben een schat aan onderwijs ontvangen. Dat mag je niet voor jezelf houden, maar moet uitgedeeld worden.”
straatevangelist Jan-Dirk Liefting over de nieuwe training van Stichting Evangelisatie Sjofar