Binnenland
Overzicht van besluiten op Prinsjesdag die al gelekt zijn

Traditiegetrouw zijn in de aanloop naar Prinsjesdag al veel maatregelen gelekt naar de media. Dit zijn voor zover bekend de belangrijkste besluiten die het kabinet-Schoof dinsdag bekendmaakt in de begroting van volgend jaar.

ANP
16 September 2024 00:32
  • De koopkracht gaat in 2025 niet met 1,1 procent omhoog - zoals het Centraal Planbureau (CPB) eerder becijferde - maar met 0,7 procent, blijkt uit koopkrachtplaatjes die ANP in handen heeft. Daarmee lijkt het kabinet te luisteren naar het advies van CPB-directeur Pieter Hasekamp om een deel van de lastenverlichtingen voor 2025 uit te stellen naar latere jaren. De economie staat er „verrassend goed” voor en daarom zijn meevallers in de portemonnee minder nodig, zei Hasekamp vorige maand.

  • Het kabinet gaat het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. De regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen is volgens innovatieve bedrijven absoluut noodzakelijk. Maar sommige partijen, waaronder coalitiepartij NSC, hebben veel kritiek op de regeling. Die zou dan ook flink worden afgebouwd: in stappen naar 10 procent. Die versobering is grotendeels van de baan: het percentage van het loon waarover geen belasting wordt geheven gaat nu naar 27 procent.

  • Ook krijgt de politie jaarlijks tientallen miljoenen euro’s extra. Bovendien gaat door de economische groei meer geld naar Defensie. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van verschillende media.

  • Er komt een extra schijf in de inkomstenbelasting. Over het eerste deel van hun inkomsten betalen mensen daardoor een lager belastingtarief, wat scheelt in de portemonnee. Ook gaat het kindgebonden budget omhoog.

  • De overdrachtsbelasting voor verhuurders gaat omlaag. De taks werd de afgelopen jaren juist steeds wat verhoogd. Het kabinet verlaagt het tarief nu van 10,4 procent naar 8 procent.

  • Tegenover de lastenverlichting voor verhuurders van huizen zet het kabinet ook een maatregel voor armere gezinnen: de regeling voor gratis schoolmaaltijden wordt toch verlengd.

  • Er is geld opzijgezet om tot een nieuwe vroegpensioenregeling te komen. De bestaande belastingvrijstelling waardoor bedrijven werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt eind volgend jaar af. In verschillende sectoren worden ingrijpende acties gevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer