Kerk & religieOverlijden
Voormalig EO-voorzitter ds. Arie van der Veer (82) overleden

Ds. A. (Arie) van der Veer, voormalig voorzitter van de Evangelische Omroep (EO) en emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is zaterdagochtend op 82-jarige leeftijd overleden.

Ds. A. (Arie) van der Veer in 2007. beeld RD, Sjaak Verboom
Ds. A. (Arie) van der Veer in 2007. beeld RD, Sjaak Verboom

Dat maakte de EO zaterdagmiddag bekend . De predikant overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Arie van der Veer werd geboren op 30 januari 1942 in Vlaardingen in een bevindelijk gereformeerde familie. Hij studeerde theologie in Apeldoorn en werd in 1966 predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Nieuwe Pekela. Vanaf 1972 stond hij in Zwolle, tot 1990.

In dat jaar werd ds. Van der Veer voorzitter van de Evangelische Omroep. Onder zijn leiding ontving deze als publieke omroep de A-status, de hoogste status. De predikant was zelf vooral bekend van zijn meditaties in het tv-programma ”Nederland zingt op zondag”. Ook verzorgde hij jarenlang op de radio de rubriek ”De Bijbel open”.

Ds. A. (Arie) van der Veer in 2014. beeld Evangelische Omroep

Vuile handen

In zijn werk bij de EO wilde ds. Van der Veer christenen van diverse stromingen bij elkaar brengen. Hij richtte zich op wat hij noemde „de oecumene van het hart”. Bij de omroep bediende hij een brede achterban en vanuit de flanken kwam nogal eens kritiek. Toen er in 2016 open brieven verschenen waarin mensen uit het behoudende deel van de achterban opriepen tot terugkeer naar de oorspronkelijke grondslag van de EO, hekelde ds. Van der Veer de manier waarop de bezwaren geuit werden.

In een interview met het Reformatorisch Dagblad  in 2007 erkende hij dat hij als EO-voorzitter compromissen sloot. „Ik maak vuile handen in Hilversum, maar de zaak, de verbreiding van het Evangelie, is het me waard”, zei hij daarover. In die tijd was de predikant bezig met een serie meditaties over de eeuwige straf. „We moeten er als christenen alles voor over hebben om mensen te waarschuwen”, aldus ds. Van der Veer in hetzelfde interview.

Jordaan

Ds. Van der Veer overleed aan prostaatkanker. Hij was al sinds 2019 ziek. Daarvoor had hij al verschillende  keren kanker gehad, evenals een aneurysma en een herseninfarct. Daarvan was hij steeds hersteld. In 2011 richtte ds. Van der Veer samen met Rita Renema-Mentink de stichting ” Als kanker je raakt ” op.

Enkele dagen voor zijn overlijden deelde ds. Van der Veer nog een overdenking op Facebook, naar aanleiding van het lied ”Nog één rivier” van Matthijn Buwalda. Daarin vergeleek hij zijn naderende dood met het trekken door de Jordaan.

Ds. Van der Veer was getrouwd met Ees. Samen kregen zij vier kinderen. In 2015 overleed de oudste zoon Peter plotseling op 47-jarige leeftijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer