BuitenlandOorlog in Oekraïne
Rusland begonnen met tegenoffensief Koersk 

Rusland is begonnen met een tegenoffensief in de regio Koersk, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Rusland zelf zegt tien dorpen in de Russische regio te hebben heroverd in de afgelopen twee dagen.

Redactie buitenland
Een verwoeste tank nabij de door Oekraïne gecontroleerde Russische stad Sudzha. beeld AFP, Yan Dobronosov
Een verwoeste tank nabij de door Oekraïne gecontroleerde Russische stad Sudzha. beeld AFP, Yan Dobronosov

Oekraïense troepen staken ruim een maand geleden de grens over en konden toen gemakkelijk oprukken op Russisch terrein. De laatste weken stagneerde die opmars.

Zelensky erkent nu dat het Russische tegenoffensief is ingezet, maar bevestigt niet dat Rusland dorpen heeft heroverd. Volgens de president verloopt de operatie in Koersk volgens plan. Kyiv zou al rekening hebben gehouden met een tegenoffensief.

Langeafstandswapens

De Britse premier Keir Starmer bezoekt vrijdag het Witte Huis om met de Amerikaanse president Joe Biden te overleggen of Kyiv langeafstandswapens mag inzetten tegen Rusland. Kyiv wil dat Washington en Londen toestemming geven om Britse en Amerikaanse wapens met een groter bereik in te zetten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag gewaarschuwd dat als dit gebeurt „NAVO-landen, de Verenigde Staten en Europese landen, in oorlog zijn met Rusland”. „Het zou de aard van het conflict aanzienlijk veranderen”, zei Poetin.

Media berichtten dat Biden –die geen escalatie wil uitlokken– bereid is Oekraïne Britse en Franse raketten te laten inzetten die gebruikmaken van Amerikaanse technologie. Door de VS geproduceerde raketten mogen niet worden gebruikt. Washington geeft Oekraïne wel toestemming Russische doelen te raken in bezette gebieden en doelen in Russische grensregio’s die rechtstreeks verband houden met gevechtshandelingen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken belooft dat Washington nu snel het verzoek van Kyiv zal bekijken. „Wij zullen ons aanpassen als dat nodig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer