BuitenlandHuwelijken Japan
Tokio probeert Japanners in huwelijksbootje te krijgen

Trouwen, kinderen krijgen, een seksuele relatie aangaan: steeds minder Japanners streven ernaar. De hoofdreden om niet in het huwelijksbootje stappen, is dat het als „niet aantrekkelijk of noodzakelijk” wordt beschouwd.

Dit stel in Tokio was een van de krap half miljoen Japanse koppels dat vorig jaar in het huwelijksbootje stapte. beeld EPA, Kimimasa Mayama
Dit stel in Tokio was een van de krap half miljoen Japanse koppels dat vorig jaar in het huwelijksbootje stapte. beeld EPA, Kimimasa Mayama

Meer dan een op de vijf ondervraagde Japanners tussen de 18 en 29 jaar heeft „geen intentie om te trouwen”, bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Ook onder oudere leeftijdsgroepen is deze trend zichtbaar, zij het in mindere mate.

Mannen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen geven aan dat ze het huwelijk „niet aantrekkelijk of noodzakelijk” vinden. Jongeren noemen als andere redenen dat ze geen goede relatie kunnen hebben met iemand van het andere geslacht en dat romantische relaties lastig zijn. Oudere mensen wijzen ook op hun leeftijd als obstakel.

De Japanse krant Mainichi Shimbun schreef donderdag over het onderzoek, uitgevoerd in juni en juli in de prefectuur Tochigi. De enquête werd ingevuld door 3177 ongehuwden tussen de 18 en 59 jaar.

Omdat Tochigi qua omgeving en bevolking afwijkt van grote steden als Tokio en Osaka, zijn de resultaten niet volledig representatief voor het land. Niettemin bieden ze een indicatie van de houding tegenover huwelijk en relaties in Japan. Vorig jaar stapten krap een half miljoen koppels in het huwelijksbootje, een dieptepunt voor het inmiddels minder dan 124 miljoen inwoners tellende land.

Kritiek geboortecijfer

Illustratief is dat er in Japan ook steeds minder kinderen worden geboren. Afgelopen jaar waren het er 758.631, het laagste aantal ooit en bovendien voor de achtste keer op rij een daling. Omdat er 1.590.503 Japanners stierven, kromp de bevolking met circa 830.000.

Inmiddels telt Japan nu ruim 4 miljoen minder inwoners dan tijdens de bevolkingspiek rond 2010. Niet voor niets noemde het Japanse ministerie van Volksgezondheid in juni het geboortecijfer van het land „kritiek”.

In de Hongkongse krant South China Morning Post omschreef de Japanse geleerde Kenichi Ohmae zijn land als een ”laag-verlangende samenleving” (low-desire society). De voormalige directeur van de Japanse vestiging van McKinsey stelt dat de jeugd in zijn land steeds terughoudender is om risico’s te nemen of schulden te maken. Dat resulteert in een afgenomen verlangen naar trouwen, kinderen krijgen en zelfs het aangaan van seksuele relaties.

„Terughoudendheid jeugd om risico’s te nemen of schulden te maken, resulteert in afgenomen verlangen naar trouwen” - Kenichi Ohmae

Fijngevoeligheid

Om het tij te keren, schuwt Japan onorthodoxe maatregelen niet. Zo wilde de regering vrouwen met een zak geld (omgerekend tot zo’n 3800 euro per persoon) naar het platteland sturen om daar een huwelijkspartner te vinden.

Hiermee wilde de regering inspelen op de ontwikkeling dat vrouwen steeds vaker hun geboortegrond verruilen voor de stad, terwijl op het platteland relatief veel alleenstaande mannen achterblijven. Zo zou verstedelijking worden tegengegaan en zouden krimpgebieden juist een impuls krijgen.

Het plan om de verhuizing van toekomstige bruiden naar het platteland te stimuleren, zette de regering eind augustus echter in de ijskast. Volgens het Japanse persbureau Kyodo omdat critici de maatregel discriminerend noemden en de autoriteiten gebrek aan fijngevoeligheid verweten.

Voor de zomer kondigde Tokio aan te werken aan een datingapp om huwelijken en geboorten te bevorderen. Toegang tot deze app zou alleen mogelijk zijn na uitgebreide screening. Zo moeten gebruikers onder meer beloven dat ze de app alleen zullen gebruiken om een huwelijkspartner te vinden en niet voor losse relaties.

De app zou volgens de autoriteiten nodig zijn, omdat te veel singles particuliere apps niet willen gebruiken vanwege veiligheidsissues.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Japan
Azië

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer