De Japanse premier Fumio Kishida heeft nieuwe steunmaatregelen aangekondigd voor jonge mensen en gezinnen, in de hoop het dalende geboortecijfer in het sterk vergrijzende land omhoog te krijgen. Het plan gaat de komende drie jaar zo’n 23,4 miljard euro kosten.
Het plan bestaat onder meer uit hogere subsidies voor jonge gezinnen en ook voor kinderen die beperkingen hebben of extra medische zorg nodig hebben, schrijven Japanse media. Ook moet het voor beide ouders makkelijker worden om naast het gezinsleven te werken, bijvoorbeeld door flexibele werkuren en vaderschapsverlof te promoten.
In Japan, dat 125 miljoen inwoners telt, sterven al jaren meer mensen dan dat er baby’s worden geboren. Dat is een groot probleem omdat de bevolking, de op een na oudste ter wereld, snel vergrijst. Tegelijkertijd stichten steeds minder Japanners een gezin. Vorig jaar werden in Japan iets minder dan 800.000 baby’s geboren, een nieuw dieptepunt sinds het begin van de metingen in 1899.
De bevolkingscrisis dreigt het vermogen van de Japanse samenleving om te functioneren te ondermijnen, stelt de Japanse premier. Recruit Works Institute, een onafhankelijke denktank, publiceerde in maart een onderzoek waarin stond dat Japan tegen 2040 mogelijk meer dan 11 miljoen werkenden te kort komt.
Kishida ging in januari bij de opening van het parlementaire jaar in op de weinige geboortes in Japan. „Het is nu of nooit als het gaat om beleid met betrekking tot geboortes en opvoeding”, verklaarde hij. De premier sprak van „een kwestie die niet langer kan wachten”. Hij beloofde toen al meer geld uit te geven aan het tegengaan van het dalende geboortecijfer.