Videopodcast
Nepbekering als migratiesmoesje | Zondagsrust steeds meer onder druk

De manier waarop reformatorische christenen omgaan met zondagsrust verschuift langzaam, ondanks een ogenschijnlijk sterke traditie van niet-werken op zondag. Uit een recent onderzoek onder RD-lezers blijkt dat hoewel 86% nog steeds weigert op zondag naar een vakbeurs te gaan, de nuances in de keuzes steeds groter worden. „De tijden veranderen, en wij veranderen mee," stelt Geerten Moerkerken, coördinator van het onderzoek.

Redactie video
Beeld: RD
Beeld: RD

Waar vroeger de scheidslijn tussen werken uit noodzaak en werken voor economische winst duidelijk was, vervaagt die grens nu. Moerkerken merkt op dat de moderne economie de traditionele ideeën over zondagsrust steeds moeilijker maakt. „Een chemisch productieproces stilleggen voor zondag? Dan verlies je een week productietijd.”

Daarnaast komt het thema nepbekeringen van asielzoekers steeds vaker naar voren. Michiel Bakker, kerkredacteur bij het RD, schetst een zorgwekkend beeld: „We zien dat sommige asielzoekers zich ‘bekeren’ om een verblijfsvergunning te bemachtigen. Dit zet druk op de geloofwaardigheid van echte bekeerlingen en zorgt voor problemen in de procedure.” De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onderzoekt momenteel meerdere gevallen waarin asielzoekers vermoedelijk valse verhalen hebben verteld om asiel te krijgen.

Bakker benadrukt dat de situatie complex is en vraagt om zorgvuldigheid in de beoordeling van bekeringsverhalen. „Kerken hebben een belangrijke rol in dit proces, maar we moeten niet naïef zijn. Er zijn gevallen waarbij verhalen nagenoeg identiek zijn, wat doet vermoeden dat het geen oprechte bekeringsverhalen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer