Kerk & religieConfession of Evangelical Conviction
Evangelicals VS keren zich in „belijdenis” tegen verdeeldheid en zaaien van haat

Zo’n driehonderd evangelicale leiders uit de VS hebben, met het oog op de komende verkiezingen, in een verklaring opgeroepen vooral trouw te blijven aan het Evangelie en zich te keren tegen verdeeldheid en het zaaien van haat.

Beelden van het debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris, op 10 september. beeld AFP, Mario Tama
Beelden van het debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris, op 10 september. beeld AFP, Mario Tama

De “ Confession of Evangelical Conviction ” wordt zondag in een aantal evangelicale gemeenten in de Verenigde Staten voorgelezen. Ze moedigt christenen aan om bij de verkiezingen van dit jaar vooral te kijken naar „het karakter van elke kandidaat en niet alleen naar hun beloften of politieke successen.” Tegelijk zeggen de opstellers zich niet specifiek tegen een bepaalde kandidaat te keren.

In de „belijdenis” spreken de ondertekenaars uit trouw te willen zijn aan het geloof in Jezus Christus. Zijn gezag staat voor hen voorop. „Geen enkele politieke ideologie of aardse autoriteit kan aanspraak maken op de autoriteit die Christus toebehoort. Wij bevestigen onze toewijding aan Zijn Evangelie, dat losstaat van elke partijdige agenda. God is er duidelijk over dat Hij Zijn eer niet met iemand anders zal delen. Onze aanbidding behoort alleen aan Hem toe, omdat onze ware hoop niet in een partij, leider, beweging of natie ligt, maar in de belofte van Christus’ wederkomst.”

Op grond daarvan zeggen de ondertekenaars: „Wij verwerpen elke boodschap die toewijding aan een menselijke leider promoot of die goddelijke aanbidding van een mens vraagt.”

Russell D. Moore. beeld Russellmoore.com

De verklaring verzet zich ook tegen „het misbruik van de Heilige Schrift om een bepaalde politieke agenda te ondersteunen, haat op te wekken of maatschappelijke verdeeldheid te zaaien. Wij geloven dat het gebruik van Gods Naam om desinformatie of leugens te verspreiden voor persoonlijk of politiek gewin neerkomt op het ijdel gebruik van Gods Naam.”

De ondertekenaars behoren vooral tot progressieve evangelicale groepen en pinkstergemeenten. Onder hen is Russell Moore, voormalig hoofd van de ethische commissie van de Zuidelijke Baptisten. Velen hebben publiekelijk hun steun uitgesproken voor Democratisch kandidaat Kamala Harris.

Gabriel Salguero, predikant en voorzitter van de National Latino Evangelical Coalition, stelt tegenover internetkrant The Christian Post dat de verklaring niet gericht is tegen mensen die op Trump stemmen. Het gaat er volgens hem om in de geest van Christus te handelen. „Laten we de geloofwaardigheid van ons christelijk en evangelisch getuigenis niet schaden door kwaad te spreken over andere mensen die het misschien niet met ons eens zijn.” Hij noemt de verklaring „een pastorale oproep om Christus op de eerste plaats te zetten in al onze publieke betrokkenheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer