Buitenland
President moet Bolsonaro betalen voor beschuldiging diefstal bed

De Braziliaanse overheid moet oud-president Jair Bolsonaro schadevergoeding betalen voor onterechte beschuldigingen dat hij onder meer een presidentieel bed had gestolen. Bolsonaro’s opvolger, de zittende president Luiz Inácio Lula da Silva, had gezegd dat Bolsonaro meubels had meegenomen. Ze bleken in de opslag te staan.

ANP

Kort nadat Lula in februari 2023 zijn intrek had genomen in het presidentieel paleis, zei hij dat Bolsonaro bij zijn vertrek 260 dingen had meegenomen, waaronder „het bed”. Bolsonaro en zijn vrouw zeiden dat ze de spullen in de opslag hadden gezet omdat ze liever hun eigen interieur uitzochten.

De verdwenen meubels werden later inderdaad teruggevonden. In de tussentijd kon Lula naar eigen zeggen het paleis niet betrekken. Daarom werden allerlei vervangende meubels besteld.

Bolsonaro en zijn vrouw Michelle hebben recht op een schadevergoeding van 15 miljoen Braziliaanse real (ruim 2400 euro) omdat hun eer is aangetast, oordeelde de federale rechter. Ook moet er een rectificatie komen. Het kantoor van de president heeft beroep aangekondigd.

Het Palácio da Alvorada is ontworpen door de beroemde architect Oscar Niemeyer. Lula kende het interieur van het paleis al omdat hij van 2003 tot 2011 ook president was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer