Koers ChristenUnie
CU wil dienstbare overheid die gemeenschappen ondersteunt

De ChristenUnie koerst de komende jaren op een dienstbare overheid die gemeenschappen van burgers ondersteunt en stimuleert.

Redactie politiek
Roel Kuiper, oud-senator voor de CU en partijideoloog. beeld ChristenUnie
Roel Kuiper, oud-senator voor de CU en partijideoloog. beeld ChristenUnie

De partij volgt daarin het advies uit het visiedocument ”Hoop voor een ongenadige tijd” dat commissievoorzitter en partijideoloog Roel Kuiper dinsdagmorgen overhandigde aan partijleider Mirjam Bikker. Het partijbestuur van de ChristenUnie stelde de commissie-Kuiper in nadat de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van november twee van de vijf Tweede Kamerzetels verloor. Overigens gaat het rapport niet expliciet in op de oorzaken van het zetelverlies. In juni lukte het de ChristenUnie ook niet om op eigen kracht een zetel in het Europees Parlement te verwerven.

Tegelijkertijd met de openbaarmaking van het visiedocument presenteerde Bikker een politiek pamflet waarin ze de conclusies een aanbevelingen van de commissie-Kuiper vertaalt in politieke standpunten.

Voor de ChristenUnie blijft het thema christelijk sociale politiek onopgeefbaar, zo staat in het visiedocument. Daarom trekt de partij ten strijde tegen „het radicale individualisme van onze tijd waar steeds meer van onze wetgeving en politiek op is gebaseerd.” De partij wil een samenleving waarin mensen „elkaar de hand reiken, gestimuleerd worden om samen te werken en er te zijn voor anderen.” De overheid dient de vrijheid en verantwoordelijkheid van gemeenschappen te respecteren en in ere herstellen.

Volgens Kuiper moet de partij zich niet richten op economische groei, maar „op groei van de brede welvaart. Daarmee herstellen we de balans tussen economie, samenleving en schepping. Herstel van natuur en biodiversiteit zijn expliciete doelstellingen van christelijke politiek.”

Wat betreft het asielbeleid pleit Kuiper voor „een menswaardig en houdbaar asielbeleid, met zorgvuldige asielprocedures, die sneller duidelijkheid bieden.”

In haar politiek pamflet vertaalt Bikker het advies in politieke prioriteiten voor de partij. De partij richt zich daarbij vooral op de toekomst voor kinderen. „We zullen politiek bedrijven met de toekomst van kinderen voorop. Een politiek die werk maakt van een rechtvaardige overheid en die vlijmscherp doorheeft dat de economie er is voor de mens en de schepping, en niet andersom.”

De aandacht voor jongeren vertaalt zich concreet in extra aandacht voor betaalbare woningen voor starters en studenten. De overheid dient ruimte voor families te waarborgen. Dat betekent ook een „eerlijk belastingstelsel met keuzevrijheid voor gezinnen bij het verdelen van werk en zorg.”

De maatschappelijk diensttijd en de giftenaftrek dient behouden te blijven. Bikker keert zicht tegen staatstoezicht of overheidsinmenging op zondagsscholen en catechese.

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove is blij met het visiedocument. Het „vertaalt oude beginselen voor een nieuwe tijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
ChristenUnie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer