Mens & samenleving
Hendrik Jan Bruijnes vindt rust in modelbouw na nekkwaal

Hendrik Jan Bruijnes (64) uit Ermelo is geboren in Oldebroek en gedoopt in de plaatselijke Lambertuskerk. Daarom besloot hij van dat gebouw een model op schaal te maken.

Redactie Achterkrant
Hendrik Jan Bruijnes met het door hem gemaakte model van het oude stadhuis van Harderwijk. beeld André Dorst
Hendrik Jan Bruijnes met het door hem gemaakte model van het oude stadhuis van Harderwijk. beeld André Dorst

De kerk was het eerste gebouw dat Bruijnes nabouwde. Daarna volgden diverse andere gebouwen: het kerkelijk centrum in Ermelo, het voormalige gemeentehuis van Oldebroek, het oude stadhuis van Harderwijk en de Vischpoort van Harderwijk.

Voor zijn hobby gebruikt Bruijnes verschillende materialen, zoals triplex, karton, geprint papier, verf, ledverlichting en plexiglas.

Bruijnes vindt rust in het modelbouwen, vertelt hij, vooral sinds grote klussen voor hem niet meer mogelijk zijn vanwege een nekstenose – een vernauwing van het wervelkanaal waarbij de zenuwen bekneld kunnen raken. Bovendien vindt hij de architectuur van bepaalde gebouwen mooi en is zijn hobby voor hem een manier om herinneringen op te halen. Over een project doet Bruijnes tussen de zes en acht maanden. Hij is dan zo’n zes tot acht uur per week bezig met bouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer