Buitenland
VS sanctioneren hoofdredacteur RT om beïnvloeding verkiezingen

De Verenigde Staten hebben de hoofdredacteur van de Russische zender RT en negen andere personen sancties opgelegd vanwege vermeende pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Twee RT-medewerkers zijn tevens aangeklaagd.

ANP

Volgens de VS zouden hoofdredacteur Margarita Simonovna Simonyan en ook anderen bij RT Amerikaanse influencers hebben benaderd om de publieke opinie in de VS te beïnvloeden en pro-Kremlin-boodschappen te verspreiden.

Minister van Financiën Janet Yellen kondigde de sancties aan en minister van Justitie Merrick Garland maakte de aanklachten bekend. De twee aangeklaagden worden beschuldigd van witwassen en het overtreden van de wet aangaande buitenlandse agenten. Ze zouden onder meer een bedrijf in Tennessee hebben gefinancierd „om content te verspreiden die gunstig wordt geacht voor de Russische regering”, aldus Garland. Daarmee was een bedrag gemoeid van 10 miljoen dollar, omgerekend zo’n 9 miljoen euro.

Verder wil justitie beslag leggen op 32 internetdomeinen die de Russische overheid zou gebruiken om de verkiezingen te beïnvloeden. Het Witte Huis gaat ervan uit dat de Russische president Vladimir Poetin op de hoogte was van de acties van RT.

Door de sancties worden alle bezittingen van de tien mensen in de VS bevroren. Ook mogen Amerikanen geen zaken meer met hen doen.

RT ontkent de beschuldigingen en zegt in een reactie dat drie dingen in het leven onvermijdelijk zijn: „De dood, belastingen en RT’s inmenging in de Amerikaanse verkiezingen”.

RT heette voorheen Russia Today en wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de Russische propagandamachine. In de EU is na de Russische inval in Oekraïne RT geblokkeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer