Buitenland
WHO-studie: geen verband tussen mobieltjes en hersentumor

Er is geen verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en een verhoogde kans op een hersentumor, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het onderzoek vergeleek 63 studies uitgevoerd tussen 1994 en 2022.

ANP

Het Australische agentschap voor stralingsbescherming leidde het onderzoek. Volgens de onderzoekers is dit het grootste onderzoek dat tot dusver is uitgevoerd over dit onderwerp.

Ondanks de enorme toename in het gebruik van mobieltjes is er geen overeenkomstige toename in het aantal gevallen van hersenkanker. Dat geldt ook voor mensen die veel of lang bellen, of mensen die al meer dan tien jaar lang mobiele telefoons gebruiken. De resultaten komen overeen met eerder onderzoek.

Het WHO-agentschap dat onderzoek doet naar kanker, IARC, heeft mobiele telefoons momenteel geclassificeerd als „mogelijk kankerverwekkend”, een categorie die wordt gebruikt als een verband niet kan worden uitgesloten. De adviesgroep van het agentschap heeft opgeroepen om die classificatie zo snel mogelijk opnieuw te beoordelen. Dit gebeurde voor het laatst in 2011.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer