Economie
Fatbikefabrikanten juichen eventuele komst minimumleeftijd toe

Fabrikanten van fatbikes juichen het toe als er een leeftijdsgrens voor fatbikes zou komen. Een groep fabrikanten, verenigd in het Convenant Veilige Fatbikes, vreest niet dat een leeftijdsgrens de verkoop van hun fatbikes zal raken. Zaterdag maakte de PVV bekend toch een minimumleeftijd voor deze elektrische fietsen met dikke banden te willen invoeren. Hierdoor is de Kamermeerderheid die daarvoor openstaat nog breder geworden.

ANP

Het staat nog niet vast dat een specifiek voorstel voor een minimumleeftijd ook op een Kamermeerderheid kan rekenen, omdat er nog vragen zijn over waar de grens zou moeten liggen en of die ook voor andere e-bikegebruikers zou moeten gelden.

Niels Willems, fatbikefabrikant en initiatiefnemer van het convenant, wil een minimumleeftijd mits die voor alle e-bikes geldt. „Anders zul je zien dat je het probleem verplaatst. Fatbikes zijn namelijk geen losse categorie, maar gewone e-bikes”, zegt hij.

De groep fabrikanten vindt een minimumleeftijd van 12 jaar een „no-brainer”, zegt Willems. „Een boel kinderen gebruiken de fatbike om 10 of 15 kilometer naar school te fietsen.” Als de leeftijdsgrens hoger dan 12 jaar zou zijn, worden die scholieren benadeeld, denkt hij. Tegen een grens van 16 jaar, zoals Caroline van der Plas van BBB op X voorstelde, zouden de fabrikanten geen bezwaar hebben, benadrukt Willems. „Maar mensen moeten snappen dat je dan scholieren geen mogelijkheid meer biedt om op een fatbike naar school te fietsen.”

Willems, zelf medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr, vreest niet voor een afname van de verkoop als er een leeftijdsgrens komt. „Wij maken mooie, legale producten die iets duurder zijn dan waar jongere kinderen massaal op springen.” Bovendien kan de overlast door opgevoerde fatbikes waar kinderen op rondrijden met een leeftijdsgrens afnemen, wat het imago zou verbeteren. „Dus het kan zijn dat we er nog bij gebaat zijn ook”, stelt hij.

De PVV was eerder nog tegen een leeftijdsgrens, maar Tweede Kamerlid Hidde Heutink zei zaterdag op X toch voor te zijn. Barry Madlener (PVV), minister van Infrastructuur en Waterstaat, toonde zich donderdag nog weinig enthousiast over maatregelen tegen fatbikes. „Het is wel een hele straffe maatregel”, zei hij over een leeftijdsgrens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer