Buitenland
Telegram-oprichter Doerov vervolgd in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Pavel Doerov, de oprichter van de Russische berichtendienst Telegram, wordt vervolgd in Frankrijk. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de verspreiding van onder meer kinderporno en andere misdaden die op zijn platform zijn gepleegd. Doerov komt wel vrij, maar komt onder gerechtelijk toezicht te staan.

ANP

De steenrijke zakenman heeft een borgsom van 5 miljoen euro moeten betalen om vrij te komen. Hij mag Frankrijk voorlopig niet verlaten en moet zich twee keer per week melden op een politiebureau.

De aanklagers vinden dat hij te weinig heeft opgetreden tegen criminele acties die op de berichtendienst plaatsvonden, zoals fraude en drugshandel. Bovendien zou de 39-jarige Doerov niet hebben meegewerkt met de autoriteiten toen die informatie over Telegram-gebruikers opvroegen. Hij zou ook geweigerd hebben te helpen bij het afluisteren van gebruikers.

Doerov werd zaterdagavond opgepakt toen hij in de buurt van Parijs uit zijn privévliegtuig stapte. Telegram reageerde dat het „absurd” is om een platform of zijn eigenaar verantwoordelijk te houden voor misdaden die op dat platform worden gepleegd.

Ingewijden vertelden woensdag aan persbureau AFP dat er nog een losstaand onderzoek loopt naar Doerov. Zijn ex-partner, die tegenwoordig in Zwitserland woont, zou een zaak hebben aangespannen omdat Doerov geweld zou hebben gebruikt tegen een van de kinderen die zij samen hebben. De vermeende mishandeling vond plaats in Frankrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer