BinnenlandJaaropening Jacobus Fruytier scholengemeenschap
Ds. Kloosterman tegen Fruytierleerlingen: „Houd je hart scherp in de gaten”

Het belangrijkste voor de veiligheid van leerlingen is om het eigen hart in de gaten te houden, vindt ds. J.A. Kloosterman. „Dat staat met stip op nummer één.”

Jan van Reenen
Leerlingen van de JFSG kwamen maandag bijeen voor de opening van het schooljaar. beeld RD, Henk Visscher
Leerlingen van de JFSG kwamen maandag bijeen voor de opening van het schooljaar. beeld RD, Henk Visscher

De hersteld hervormde predikant uit Lunteren en oud-docent van de school, sprak maandagavond in Ede tijdens de jaaropening van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap (jfsg) die vestigingen heeft in Apeldoorn, Rijssen en Uddel. Gelijktijdig vonden schoolopeningen van de jfsg plaats in Apeldoorn, Nunspeet en Rijssen. Het jaarthema van de school is: Hier is het veilig!?

Ds. Kloosterman zei daarover dat het hart van een mens het meest kostbaar is en het meest onder vuur ligt. „Je moet je hart scherp in de gaten houden, zoals een cipier in de gevangenis de gevangenen in de gaten houdt. Er is maar één middel voor de veiligheid daarvan en dat is Christus. Zoek Hem eerst en leef vanuit dat geheim. Je bent alleen veilig achter het bloed van Christus. Leven met Hem is het meest bevrijdende en meest ontspannen leven, maar ook het meest strijdende leven.”

„Je bent alleen veilig achter het bloed van Christus” - Ds. J.A. Kloosterman, hersteld hervormde predikant

De predikant vertelde dat een meisje hem eens gezegd had dat ze het liefst elke avond wilde netflixen. Hij heeft wel een idee waarom. „Dat is om te vluchten en om geen rekenschap af te hoeven leggen van je leven.”

Ds. Kloosterman koos als uitgangspunt Spreuken 4. Van daaruit wees hij onder meer op zonden met de mond en met het oog. Hij raadde niet aan om films te kijken, maar wel om veel te lezen en dan in het bijzonder in de Bijbel. „Leef bij het Woord van God en draag het met je mee.”

Schuilplaats

Bestuurder Jan Otte noemde eveneens de omgang met de Heere als het meest wezenlijke in het (school)leven. „De Heere belooft een veiligheid die zekerder is dan de school kan bieden. Het draait om de Heere Jezus Christus. Zondaren kunnen bij Hem een schuilplaats krijgen. In een veilige school is de Heere het allerbelangrijkste.”

Verder wees hij op het belang van omzien naar elkaar. „Samen kun je het veilig maken op school. In een vellige school veroordeel je elkaar niet, maar zoek je het goede voor de ander.”

Otte deelde mee dat de jfsg dit jaar veertig jaar bestaat. Veertig jaar geleden startte de school met ruim 200 leerlingen. Nu zijn dat er ongeveer 2600. Toen waren er vijftien personeelsleden – nu zo’n 300. Per 1 januari 2025 is er een voorgenomen bestuurlijke fusie van de jfsg met het Van Lodenstein College en het Hoornbeeck College.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer