Jaaropening
Jaaropening Calvijn College: „Met pesten kun je iemand levenslange schade toebrengen”

In wie geloof jij? Deze vraag stond centraal tijdens de jaaropening van het Calvijn College afgelopen vrijdag. „Beloof mij eens, dat je tijdens de dagopening elke keer stilletjes bidt: och, schonk Gij mij de hulp van Uwe Geest”, vroeg ds. M. Karens.

Corina Schipaanboord
Exterieur van een van de vestigingen van het Calvijn College in Goes. beeld Calvijn College
Exterieur van een van de vestigingen van het Calvijn College in Goes. beeld Calvijn College

„Ik wil iets persoonlijks delen”, zo begon bestuurder Jan Bakker. „Zo’n twintig jaar geleden zat ik in een vliegtuig vanuit Londen. Het spookte boven de Noordzee en het vliegtuig werd op en neer geslingerd. Spullen vlogen in het rond. Het leek niet goed te gaan. Mijn niet-christelijke collega vroeg: „Jan, helpt het nu als je gelooft?” Ik voelde me verlegen onder deze onderzoekende vraag. Als het er echt op aan komt, moeten mijn en jouw zaken geregeld zijn. Als je de Heere Jezus mag vrezen, heb je het meest waardevolle dat je kunt bezitten.”

„Ik hoop dat je door Gods genade als een ware symbooldrager door onze school mag gaan” - Jan Bakker, bestuurder Calvijn College

Vorig jaar stond tijdens de jaaropening van de Zeeuwse scholengemeenschap het hart van de liefde centraal, in 2022 het anker van de hoop en nu het kruis van het geloof. Bakker vertelde dat het mooi kan zijn om deze symbolen te gebruiken. „Bijvoorbeeld aan een kettinkje. Maar het is niet vrijblijvend. Het moet zichtbaar zijn in de keuzes die je maakt. Ik hoop dat je door Gods genade als een ware symbooldrager door onze school mag gaan.”

Lofzangen

Ds. M. Karens las de geschiedenis uit Handelingen 16 van Paulus en Silas in de gevangenis. „God zond verkondigers naar Europa, zodat de Boodschap uiteindelijk ook in Zuid-Beveland zou komen. Maar hun mond werd gesnoerd. Toen gingen ze lofzangen zingen. Kun je je voorstellen dat je dat zou doen in zo’n situatie? Onvoorstelbaar. Maar Paulus en Silas geloofden niet in ‘iets’, maar in de almachtige God”, vertelt hij. „Dan grijpt God in.”

„Als je iets mag kennen van het ware geloof, wordt dat zichtbaar op school, in de omgang met medeleerlingen en docenten” - Ds. M. Karens

Ds. Karens noemt de vraag die de cipier stelt na de aardbeving: wat moet ik doen, opdat ik zalig worde? „Je kunt allerlei vragen hebben aan het begin van het nieuwe jaar. Wat moet ik doen om rijk, gelukkig of machtig te worden? Of houd je je bezig met dezelfde vraag als de cipier? Het antwoord is kort en duidelijk: je moet niets doen, want met doen kom je er nooit. Alleen het geloof in de Heere Jezus Christus is nodig!”, benadrukt de predikant. „Beloof mij eens dat je dit cursusjaar bij elke dagopening niet zit te rommelen, maar stilletjes bidt: Och, schonkt Gij mij de hulp van uwe Geest. Als je iets mag kennen van het ware geloof, wordt dat zichtbaar op school, in de omgang met medeleerlingen en docenten. Het ware geloof brengt leven, licht en blijdschap.”

„Als schoolleiding maken we ons zorgen; er wordt veel gevloekt én veel gepest op school” - Jan Bakker, bestuurder Calvijn College

Schade

Bakker sluit af met een mededeling. „Ik voel schroom, zeker na de woorden van ds. Karens. We zijn een christelijke school en hoorden hoe het moet zijn. Maar als schoolleiding maken we ons zorgen. Er wordt veel gevloekt én veel gepest op school. Dat is zeer ernstig. Let alsjeblieft op je woorden. Realiseer je dat er geen grotere zonde is dan het lasteren van Gods naam. En realiseer je dat elke medeleerling een schepsel van God is. Met pesten kun je iemand levenslange schade toebrengen. Wil jij daarvan de dader zijn? Nee toch? Laten we met elkaar een nieuw begin maken en spreek elkaar erop aan als je iets hoort dat niet door de beugel kan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Jaaropeningen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer