Asiel en Migratie 

Wilders: Syrische vluchteling kan terug naar Syrië

In Nederland verblijvende Syrische vluchtelingen kunnen volgens PVV-leider Geert Wilders weer terug naar Syrië. De PVV-leider wil dat de regering het land veilig verklaart. Zijn coalitiegenoot VVD richt haar pijlen op arbeidsmigratie.

Redactie politiek
26 August 2024 10:02
Geert Wilders tijdens de tweede termijn van het debat over de regeringsverklaring, in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het kabinet-Schoof gaat in debat met de Kamer over zijn beleid voor de komende kabinetsperiode. ANP Jeroen Jumelet
Geert Wilders tijdens de tweede termijn van het debat over de regeringsverklaring, in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het kabinet-Schoof gaat in debat met de Kamer over zijn beleid voor de komende kabinetsperiode. ANP Jeroen Jumelet

„Waarom laten we Syriërs nog massaal binnen”, vroeg Geert Wilders zich zondagmiddag hardop af op X. De leider van de grootste coalitiepartij pleit ervoor om Syriërs die de afgelopen jaren asiel hebben gekregen in Nederland te gaan terugsturen. Ook wil Wilders dat Nederland „in beginsel” zijn grenzen sluit voor nieuwe asielzoekers uit Syrië. Volgens Wilders zou het terugsturen van Syriërs „de grote tekorten op de woningmarkt en elders - substantieel verlichten.”

Om Syriërs terug te kunnen sturen, moet Nederland wel eerst het landenbeleid herzien. Daarin somt elke EU-lidstaat de landen op waarin voor bepaalde groepen of gebieden een verhoogd risico geldt. Afhankelijk daarvan moeten diensten zoals de IND het kunnen motiveren als een asielzoeker uit zo’n gebied niet in aanmerking komt voor asiel. Wilders zegt de kwestie nader te zullen aankaarten tijdens de komende Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag. Volgens de PVV-leider is het veilig verklaren van Syrië mogelijk; Denemarken en Zweden deden dat al eerder, zo gaf hij aan op X. Ook verwijst Wilders naar een recente uitspraak van een Duitse rechtbank die stelt dat Syriers over het algemeen geen gevaar meer lopen in hun thuisland.

Met zijn post op X legt Wilders de bal bij zijn asielminister Marjolein Faber. Die bewindspersoon is verantwoordelijk voor het updaten van het landenbeleid.

Mensenrechtenschendingen

Haar voorganger, Eric van der Burg, concludeerde in april op aangeven van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Syrië nog geen veilig land is. Wel zag hij verbeteringen ten opzichte van voorgaande jaren.  Die zijn van dien aard dat de IND asielverzoeken vanuit Syrië inmiddels weer van geval tot geval beoordeelt. Daarbij wordt ook de veiligheidssituatie per provincie meegewogen, maar nog wel altijd tegen de algemene achtergrond van het feit dat elke Syriër die wordt teruggestuurd het risico loopt op mensenrechtenschendingen.

Als gevolg daarvan is het inwilligingspercentage nog altijd hoog. Zo’n 87 procent van de aanvragen waarover de IND tussen juli 2023 en juni 2024 moest beslissen, werd goedgekeurd.

Syriers waren de afgelopen jaren veruit de grootste groep asielzoekers. Voor 2024 staat de teller van eerste asielaanvragen inmiddels op bijna 7000, zo blijkt uit cijfers van de IND . In 2023 deden ongeveer 13.000 Syriers een eerste asielaanvraag in Nederland; ruim 80 procent van hen was man, blijkt uit cijfers van het CBS .

Arbeidsmigranten

Wilders’ coalitiepartner VVD liet maandag ook al iets van haar migratieplannen doorschemeren. De partij wil de komst van arbeidsmigranten sterk ontmoedigen, zo stelde VVD-Kamerlid Thierry Aartsen in een interview met het AD.

Het VVD-Kamerlid denkt arbeidsmigratie te kunnen ontmoedigen door bedrijven te stimuleren te investeren in machines in plaats van goedkoop personeel aan te trekken. Aartsen pleit ook voor een landelijk terugkeerbeleid waarbij veelal „verslaafde dakloze arbeidsmigranten uit andere EU-landen” worden gestimuleerd terug te keren.

„Migratie is probleem nummer één, twee en drie op het moment. Dat bleek uit de verkiezingsuitslag, maar iedereen die een willekeurige dorpskroeg binnenloopt en vraagt waar mensen zich zorgen over maken, krijgt dat ook te horen”, aldus Aartsen.

Zijn voorstel is enigszins een breuk met het verleden. Als ondernemerspartij was de VVD in het verleden terughoudend met voorstellen om goedkope arbeidskrachten uit het buitenland te weren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer