EconomieVisserij
Mosseldag Yerseke terug van weggeweest

De vermaarde Mosseldag in Yerseke is terug, zij het in vernieuwde gedaante. Voortaan staan educatie en beleving rond de schelpdiersector centraal. Want heel Nederland moet aan het voedsel uit zee, vindt Jos Steketee.

Gert Janssen
Mosselkweker en -handelaar Jos Steketee, voorzitter van Yerseke at Sea, op de brug van zijn schip. beeld VidiPhoto
Mosselkweker en -handelaar Jos Steketee, voorzitter van Yerseke at Sea, op de brug van zijn schip. beeld VidiPhoto

De mosselkweker uit het bekende dorp aan de Oosterschelde is voorzitter van de stichting Yerseke at Sea, een nieuwe organisatie die het imago van mosselen en oesters wil „vernieuwen en verrijken”, vooral onder de jongere generatie. Het evenement op zaterdag 17 augustus laat bezoekers kennismaken met de wereld van schaal- en schelpdieren.

De Mosseldag begon in augustus 1972 als vreedzaam protest tegen de afsluiting van de Oosterschelde. De demonstratie had succes. Er kwamen zo’n 10.000 actievoerders op af en het kabinet besloot uiteindelijk om in de zeearm een kering te bouwen die het zoute water doorlaat.

Evenement

In de loop der jaren groeide de Mosseldag uit tot een volksfeest. Met zo’n 50.000 bezoekers werd de dag een van de grootste evenementen van Zeeland. Liefhebbers vonden het geen probleem om ruim een uur in de rij te staan voor een gratis bakje mosselen. Ook toen er later een kleine bijdrage werd gevraagd, werden de wachttijden niet minder. Een grote braderie zorgde ervoor dat ook de detailhandel profiteerde van de massaal aanwezige toeristen. En ’s middags mocht iedereen gratis meevaren op de mosselschepen.

Volgens Steketee ging de Mosseldag vier jaar geleden mede door die massaliteit aan zijn eigen succes ten onder. De coronapandemie maakte een definitief eind aan de bijna vijftigjarige traditie. Tot dit jaar. Een groep enthousiaste ondernemers die actief zijn in de oester- en mosselsector en in het toerisme stak de koppen bij elkaar om de happening nieuw leven in te blazen. Maar dan anders.

„We tonen ook de technieken die we gebruiken bij de kweek, oogst en verwerking van de schaal- en schelpdieren” - Jos Steketee, voorzitter Yerseke at Sea

„We willen een evenement dat meer gericht is op het product en de beleving daaromheen. Dus we laten de mensen proeven van alles wat uit zee komt en wat Yerseke te bieden heeft”, zegt Steketee.

Oesterfrikadellen

Zo is er een Seafood Plein waar de bezoekers bij zo’n dertig ondernemers tegen gereduceerde prijzen visgerechten kunnen kopen. Bijvoorbeeld tonijn, paling, mosselburgers, oesterfrikadellen, mesheften, kokkels, zalm en natuurlijk mosselen en oesters die op verschillende wijzen zijn bereid.

„Verder is er een groot belevingsplein waar we een stukje Oosterschelde laten zien met alles wat daar op de bodem leeft. Maar we tonen ook de technieken die we gebruiken bij de kweek, oogst en verwerking van de schaal- en schelpdieren”, zegt de voorman van de stichting Yerseke at Sea.

Kotters in de haven van Yerseke. Tijdens de Mosseldag kunnen bezoekers enkele schepen bezichtigen. beeld VidiPhoto

Ook de braderie krijgt een nieuwe opzet. Lokale producten en ambachten staan centraal, maar ook standhouders met een relatie tot zee en water zijn aanwezig.

Verder is het publiek welkom op enkele schepen. Vissers geven de bezoekers tekst en uitleg.

Schade

Hoewel het voor de aanwezigen een feestelijke, culinaire en informatieve dag lijkt te worden, is dat wel tegen de achtergrond van een zorgelijke ontwikkeling. Door een onbekend fenomeen is tot juni dit jaar zeker 85 procent van de mosselen in de Oosterschelde gestorven. Daardoor zit een deel van de kwekers vrijwel zonder inkomen. De schade wordt geraamd op enkele tientallen miljoenen euro’s.

Desondanks is er dit jaar enorm veel zaad gevallen. Dat wijst erop dat het ecosysteem gezond is, benadrukt de Yersekese visser. Maar deze mosselen zijn nog lang niet volgroeid en pas oogstbaar in 2026. De mosselhandel moet het daarom voorlopig hebben van de restanten uit de Oosterschelde en aanvoer vanuit de Waddenzee.

„Iedereen moet zelf ontdekken hoe smakelijk het product uit zee is” - Jos Steketee

Een bijna lege Oosterschelde, schepen die aan wal liggen, mosselkwekers die dreigen failliet te gaan: is er eigenlijk wel aanleiding voor een feestelijke dag? De voorzitter van Yerseke at Sea vindt van wel.

„De mosselen die we nog overhebben, willen we graag verkopen. Dit evenement is ook gericht op de toekomst. We laten mensen kennismaken met een mooi, lekker en gezond product uit zee. Iedereen moet zelf ontdekken hoe smakelijk dat is. De mossel is namelijk het vlees van de toekomst. Biologisch, vol met eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen en bovendien betaalbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer