BuitenlandSpanning Midden-Oosten
Komt er nu wel of geen Iraanse aanval op Israël?

Het is dé vraag die iedereen in het Midden-Oosten en ook ver daarbuiten bezighoudt: komt er nu wel of geen vergeldingsaanval van bondgenoten Iran en terreurgroep Hezbollah op Israël? En waarom duurt het zo lang?

Een billboard in Teheran met daarop de afbeeldingen van de omgebrachte Hamasleider Ismail Haniyeh (l.) en de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. beeld EPA
Een billboard in Teheran met daarop de afbeeldingen van de omgebrachte Hamasleider Ismail Haniyeh (l.) en de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. beeld EPA

In de Israëlische media gonst het al dagen van de geruchten over de vergeldingsactie die Iran, Hezbollah en Hamas hebben gezworen voor het feit dat Israël zowel een hoge functionaris van Hezbollah als van Hamas heeft geliquideerd. De nummer twee van Hezbollah, Fuad Shukr, werd op 30 juli door Israël om het leven gebracht, als vergelding voor een aanslag op een dorpje in het noorden van de Golanhoogten. Daar kostte een raketaanval van Hezbollah aan twaalf jongeren het leven. Ismail Haniyeh, de hoogste politieke leider van Hamas, overleefde op 31 juli een aanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran niet, terwijl hij daar op bezoek was ter gelegenheid van de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian.

Iran, de leidende kracht achter terreurbewegingen Hezbollah en Hamas, zwoer wraak. Inmiddels zijn we twaalf dagen verder, maar is er niets gebeurd.

Vernietigend

De situatie in het Midden-Oosten is uiterst ingewikkeld. Iran is een van de aartsvijanden van Israël en streeft openlijk naar vernietiging van de Joodse staat. Landen als Egypte, Jordanië en Saudi-Arabië zijn gematigder en willen niet dat Iran de politiek in de regio bepaalt. Op 13 april viel Iran Israël voor het eerst in de geschiedenis rechtstreeks aan als vergelding van een Israëlische aanval op een Iraans consulaat. Een coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, schoot toen vrijwel alle Iraanse raketten en drones uit de lucht voordat ze schade konden aanrichten in Israël.

De Verenigde Staten voeren intussen de druk op Iran op om een vergeldingsaanval achterwege te laten, uit angst dat nieuwe vijandelijkheden leiden tot een totale oorlog. Als Iran nu burgers in Israël aanvalt, zal dat land vernietigend terugslaan, zo is de boodschap van de VS.

De laatste dagen doen ook geruchten de ronde dat Pezeshkian Khamenei en de legerleiding ervan probeert te overtuigen dat ze Israël niet rechtstreeks moeten aanvallen. Hij zou meer voelen voor acties tegen Israëlische belangen in het buitenland. Of hij voldoende invloed heeft om zo’n aanval op Israël tegen te houden, wordt echter betwijfeld.

Tisha B’Av

Eerder werd al gezegd dat Iran en de terreurbewegingen mogelijk willen toeslaan op Tisha B’Av. Dat is de jaarlijkse joodse treurdag waarop de verwoesting van de tempel wordt herdacht. Tisha B’Av begint maandagavond en duurt een etmaal. Als de geruchten kloppen, zou het te verwachten zijn dat de aanval begint als maandagavond de duisternis invalt.

Er is nog een feit dat mogelijk tot uitstel van de vergelding leidt: donderdag 15 augustus worden de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, om te komen tot een wapenstilstand en een mogelijke vrijlating van gijzelaars, weer hervat. Bemiddelaars Egypte en Qatar proberen Iran duidelijk te maken dat een aanval op Israël vóór die tijd de kans op het bereiken van een wapenstilstand zo goed als zeker reduceert tot nul. Overigens heeft Hamas inmiddels laten weten niet direct aan die onderhandelingen te zullen deelnemen.

Intussen stijgt de spanning onder de Israëlische bevolking. En dat is exact wat Iran en z’n terreurbewegingen willen. De leider van Hezbollah heeft openlijk toegegeven dat het wachten op de vergelding onderdeel is van de psychologische oorlogsvoering. Uitstel zou volgens hem dus zeker niet leiden tot afstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer