BinnenlandIntroductieweken
Refostudent over introductieweek: Kans om over Bijbel te vertellen

Komende weken zijn er in veel steden introductieweken om nieuwe studenten te laten kennismaken met hun stad. Doen reformatorische studenten daaraan mee? „Het is een kans om iets over de Bijbel te vertellen.”

Studenten tijdens de KEI-week in Groningen in 2022. De KEI-week is de algemene introductieweek voor alle aankomende studenten. beeld ANP, Koen van Weel
Studenten tijdens de KEI-week in Groningen in 2022. De KEI-week is de algemene introductieweek voor alle aankomende studenten. beeld ANP, Koen van Weel

In Groningen, Leiden en Utrecht vindt de introductieweek deze week al plaats, andere steden volgen de komende weken. Deelname is niet verplicht, maar de introductieweken worden in de uitnodigingen gepromoot als dé manier om kennis te maken met je nieuwe studentenstad en het studentenleven.

De bijbehorende activiteiten variëren van museumbezoeken, debatavonden en sportactiviteiten overdag tot dansfeesten en kroegentochten in de avond. Daarnaast zijn er gezamenlijke maaltijden en informatiemarkten waar studentenverenigingen leden proberen te werven.

Lunchen

In Groningen ging maandag de KEI-week van start. Yir’at ‘Adonay, het Groningse dispuut van reformatorische studentenvereniging CSFR, doet daar „kleinschalig” aan mee, vertelt Noor te Velde, die vorig jaar in het bestuur zat. „Dat is vooral promotiegericht”, legt ze uit. „Alle andere christelijke verenigingen uit Groningen doen mee, dus je wilt daar zichtbaar zijn. We delen flyers uit op de informatiemarkt. Op dinsdag kunnen eerstejaarsstudenten langskomen om te lunchen en de sfeer van onze vereniging te proeven.” Los van het reguliere programma organiseert CSFR Groningen ook eigen activiteiten, zoals een spelletjesmiddag en borrels.

Ook Panoplia, het Leidse CSFR-dispuut, organiseert tijdens de EL CID, de introductieweek in Leiden, activiteiten en maaltijden. „Dat doen we deels omdat het min of meer verwacht wordt vanuit de universiteit en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, deels voor de naamsbekendheid”, zegt bestuurslid Joël Uitslag.

„Om nieuwe leden binnen te halen, is de EL CID-week niet de perfecte plek: het grootste gedeelte van de deelnemers is niet christelijk.” Toch is het in zijn ogen waardevol om deel te nemen. „De introweek is een kans om iets over de Bijbel te vertellen. De deelnemers, EL CID-lopers, komen in kleine groepjes bij ons eten. Dan geven we een korte introductie over onze vereniging, waarbij we uitleggen dat we christelijk zijn en ook bidden en uit de Bijbel lezen. Tijdens de maaltijd proberen onze leden daarover gesprekjes aan te knopen.”

Feestweken

Zelf heeft Uitslag de indruk dat de meeste reformatorische studenten de introductieweek overslaan. „Van mijn jaargroep is slechts een enkeling naar de EL CID geweest. Binnen de vereniging is er verder ook weinig aandacht voor.”

De reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi (DC), die bijeenkomt in Utrecht, doet helemaal niet mee aan introductieweken. Voorzitter Gert Hakkenberg: „Wij zijn een landelijke vereniging; onze leden studeren in verschillende steden. Dat is de pragmatische reden om niet mee te doen. Verder heb ik het idee dat het een beetje feestweken zijn, waar we als reformatorische studentenvereniging niet tussen passen. We besteden onze aandacht liever anders, bijvoorbeeld door langs te gaan op reformatorische scholen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer