BuitenlandModelmoeder Maria Lvova-Belova
De ”moeder van Rusland” verruilt haar priester voor een oligarch

De Russische modelmoeder Maria Lvova-Belova heeft haar echtgenoot, een Russisch-orthodoxe priester, verlaten voor een miljardair. Sociale media spreken over „een onorthodoxe relatie”.

Maria Lvova-Belova. beeld Wikimedia
Maria Lvova-Belova. beeld Wikimedia

De 39-jarige Lvova-Belova werd kort voor de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 door president Vladimir Poetin hoogstpersoonlijk als kinderombudsvrouw aangesteld. Na de inval wierp de Russische zich op als zogenaamde redder van Oekraïense kinderen die door het oorlogsgeweld waren getroffen. Samen met haar man had ze al vijf kinderen, maar het stel adopteerde nog eens vijf jongeren uit Oekraïne.

Duizenden andere Oekraïense kinderen bracht ze onder bij Russische gezinnen, zodat ze veilig konden opgroeien en tegelijkertijd een pro-Russische opvoeding kregen. Deze praktijken van de ”moeder van Rusland”, zoals de vrouw in de Russische media wordt aangeduid, leidden ertoe dat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen haar uitvaardigde.

De kinderombudsvrouw heeft zich altijd sterk gemaakt voor het gezin en was met haar man en kinderen het perfecte uithangbord voor de Russische kerk en het Kremlin. Ze was 21 jaar getrouwd met haar man Pavel, een computeringenieur die zich tot priester in de Russisch-orthodoxe kerk heeft laten wijden. Samen met hem sprak ze in het openbaar over haar gezin en haar geloof en verdedigde ze traditionele waarden.

Daar wordt Lvova-Belova op sociale media nu mee om de oren geslagen. Want zo heel nauw lijkt de Russische het niet met die waarden te nemen. Haar man heeft ze ingeruild voor een 50-jarige oligarch, zoals onder andere de Britse Telegraph bericht.

Geruchten

De nieuwe partner is Konstantin Malofejev, een eigenaar van een investeringsfonds, wiens vermogen op een slordige 2 miljard euro wordt geschat. Net als Lvova-Belova staat hij vierkant achter de oorlog in Oekraïne en is hij een trouwe aanhanger van Poetin. De Russische president noemde hij eens „een wonder van God”. Hij noemt zichzelf een monarchist en heeft meerdere keren aangegeven dat hij graag het Russische tsarenrijk ziet terugkeren.

Malofejev onderhoudt nauwe banden met de Russisch-orthodoxe kerk. Dat heeft hem de bijnaam ”de orthodoxe oligarch” opgeleverd. Omdat hij separatisten in het oosten van Oekraïne financieel steunt, hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties tegen hem uitgevaardigd.

Affaire

Lvova-Belova en Malofejev kregen iets met elkaar door een gemeenschappelijk weldadigheidsproject voor Oekraïense weeskinderen. Begin dit jaar waren er voor het eerst geruchten over een affaire tussen de twee. Toen het verliefde stel enkele weken geleden hand in hand een kerk in Jekaterinenburg verlieten, was het voor iedereen helder dat ze een relatie hadden.

De Russisch-orthodoxe kerk zou de relatie tussen de twee afkeuren, want Malofejev moest een hoge positie opgeven in een organisatie die wordt geleid door patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. Malofejev verliet in 2023 zijn vrouw na een huwelijk van dertig jaar. De kinderen van Lvova-Belova zijn overigens bij haar ex-man.

De officiële media zwijgen over de relatie tussen de twee. Poetin, die overigens zelf ook is gescheiden, heeft zich evenmin uitgelaten over de ”moeder van Rusland”. Op websites van de oppositie moet Lvova-Belova het intussen ontgelden. Zo vraagt men zich af of Lvova-Belova nog over de heiligheid van het huwelijk durft te spreken. Op de oppositiewebsite Vjorstka zei een student: „Ze zullen wel met een mooi verhaal komen. De elite heeft zijn eigen moraal, zijn eigen regels, en de kerk dekt het over het algemeen toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer