EconomieEnergietransitie
Optimaal benutten eigen zonnestroom goed voor energienet en portemonnee

Het stroomnet is overvol. Daarom willen energiebedrijven en netbeheerders dat huishoudens met zonnepanelen zo min mogelijk energie terugleveren aan het net. Wanneer kun je het beste je wasmachine aan zetten?

Veel vaatwassers hebben een tijdklok dat ervoor zorgt dat het wasprogramma op een later moment, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt, van start gaat. beeld ANP, Rob Engelaar
Veel vaatwassers hebben een tijdklok dat ervoor zorgt dat het wasprogramma op een later moment, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt, van start gaat. beeld ANP, Rob Engelaar

Zet je wasmachine niet aan op een bewolkte dag, maar op een moment dat de zon volop schijnt. Zo luidt het advies van onder meer netbeheerder Stedin. Dat geldt ook voor andere energie-intensieve apparaten, waaronder de wasdroger of de vaatwasser.

De zonnepaneelbezitter die zijn opgewekte stroom zelf gebruikt, levert die niet terug aan het net. Doorgaans gebruikt een huishouden met zonnepanelen zo’n 30 procent van zijn eigen opgewekte energie zelf. De overige 70 procent gaat naar het stroomnet. Dat komt doordat veel mensen overdag, wanneer de panelen de meeste stroom opwekken, niet thuis zijn.

„Vanaf 2027 vervalt de salderingsregeling; hierdoor valt de energienota voor zonnepaneelbezitters fors hoger uit”

Maar ook als er niemand thuis is, kan een huishouden wel degelijk de eigen zonne-energie gebruiken. Zo hebben de meeste huishoudelijke apparaten tegenwoordig een timer. Dat is een tijdklok die ervoor zorgt dat het wasprogramma van bijvoorbeeld de vaatwasser op een later moment, zoals wanneer de zon schijnt, van start gaat.

Netbeheerders raden echter ook huishoudens zonder zonnepanelen aan om vooral overdag stroom te gebruiken. Dat zit zo: als je zelf geen energie opwekt, gebruik je elektriciteit van het net. Gezinnen met zonnepanelen leveren hun overtollige zonne-energie daarentegen terug aan het net. Die energie kan op dat moment dan weer gebruikt worden door huishoudens zonder zonnepanelen.

Zuinig

Dat is dan ook de reden waarom de Vereniging Eigen Huis (VEH) zonnepaneelbezitters adviseert om elektronische apparaten niet onnodig te gebruiken. Zet dus niet de wasdroger aan, alleen maar om zo eigen zonne-energie te gebruiken. Ben je gewend om je was aan de waslijn in de tuin of aan het wasrek in huis te laten drogen, blijft dat dan ook vooral doen, adviseert VEH. Zo kunnen huishoudens zonder panelen op dat moment de aan het net teruggeleverde zonnestroom gebruiken.

Daarbij pakt het maximaal benutten van de eigen opwek niet altijd duurzaam uit. Wie denkt dat het verstandig is om daarom de wasmachine vaker aan te zetten, zit mis. Voor één wasbeurt is namelijk tussen de 50 en 60 liter water nodig. Om die reden kan er beter één grote was worden gedraaid, zelfs als de zonnepanelen geen energie opwekken. Zo zien drinkwaterbedrijven het in ieder geval graag. Die roepen op om zuinig te zijn met water, omdat de levering van drinkwater in de toekomst steeds minder vanzelfsprekend wordt.

Een extra (vaat)was kan volgens energieleverancier Vandebron niet de bedoeling zijn van het benutten van eigen zonnestroom. Een woordvoerder: „We horen nog niet van klanten dat ze extra wassen bij zonnig weer. Het zou niet goed zijn als we een energieprobleem oplossen, maar een waterprobleem hebben gecreëerd. Ons advies is om indien mogelijk het moment van wassen uit te stellen tot de zon gaat schijnen.”

Nog iets om rekening mee te houden: laat overdag niet alle huishoudelijke apparaten gelijktijdig draaien. Wie bijvoorbeeld de wasmachine, droger en vaatwasser op hetzelfde moment aan zet, ziet de kans toenemen de dat hij meer stroom verbruikt dan dat hij op dat moment met zijn panelen opwekt. Dan is er alsnog netstroom nodig. Daarom raden deskundigen aan om huishoudelijke apparaten verspreid over de dag aan te zetten.

Salderen

Door de zelf opgewekte zonnestroom te gebruiken, bewijst een huishouden niet alleen het overvolle stroomnet een dienst, maar ook de eigen portemonnee. Volgens vergelijkingswebsite EnergieKiezer.nl brengen momenteel negentien leveranciers –waaronder Eneco, Essent en Vattenfall– kosten in rekening voor teruggeleverde zonnestroom. Bij die energiebedrijven is een huishouden dus goedkoper uit als het zo veel mogelijk zijn eigen opgewekte elektriciteit benut.

Daarbij gaat het kabinet-Schoof het zogeheten salderen schrappen. Nu streept de energieleverancier de teruggeleverde stroom van de klant nog weg tegen zijn afgenomen stroom. Dat heet salderen. Een rekenvoorbeeld: als een consument op jaarbasis 2500 kilowattuur stroom afneemt en 2000 kilowattuur teruglevert, betaalt hij voor 500 kilowattuur energie.

Vanaf 2027 komt er een einde aan deze regeling. Om bij het zonet genoemde rekenvoorbeeld te blijven: in plaats van 500 kilowattuur zal dit huishouden dan voor 2500 kilowattuur moeten betalen, ongeacht hoeveel stroom het teruglevert aan het net. Voor zonnepaneelbezitters zal de energierekening dus fors hoger uit gaan vallen; nog een reden om de opgewekte zonne-energie zo veel mogelijk zelf te benutten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer