Buitenland
Tienduizenden demonstreren tegen lithiumwinning in Servië

Tienduizenden mensen hebben in Belgrado gedemonstreerd tegen een project van mijnbouwbedrijf Rio Tinto om lithium te winnen in het westen van Servië. De demonstranten vrezen voor de gevolgen voor het milieu.

ANP

Demonstranten zwaaiden met Servische vlaggen en scandeerden leuzen als „je zult niet graven” en „Rio Tinto, verlaat Servië!”. Sommige demonstranten bezetten de sporen van twee treinstations in de stad, waardoor het treinverkeer werd geblokkeerd. Voor de komende dagen zijn nieuwe verkeersblokkades aangekondigd.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat de protesten politiek gemotiveerd waren en als doel hebben om de regering van president Aleksandar Vucic ten val te brengen.

Vorige maand herstelde Servië de vergunning van Rio Tinto om de grootste lithium-mijn van Europa te ontwikkelen, twee jaar nadat de vorige regering het proces had stopgezet vanwege zorgen over het milieu. In het westen van Servië bevindt zich de grootste lithiumafzetting van Europa.

Lithium is een belangrijke grondstof voor de batterijen van elektrische voertuigen en mobiele apparaten. Volgens de overheid kan de lithium-mijn de Servische economie een impuls geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer