Quotes uit de kerk
In Suriname kwam geen vraag over verschillen met Nederland

Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Redactie kerk

Werkbezoek in Suriname

„Het was een prachtige avond om mee te maken. Jonge kerels die hier bewust voor kiezen en zeer leergierig zijn naar wat de Bijbel zegt. Die trouw aantekeningen maken van het besprokene, zodat ze het thuis terug kunnen lezen. Die zichtbaar geraakt zijn door het Woord. Wat het uitwerkt, weten we niet. Het is mogelijk dat ze straks alsnog afhaken. Het kan ook dat de Heilige Geest hun hart inneemt en dat ze werkelijk ingewonnen worden voor Koning Jezus. En hun leven mogen besteden in Zijn dienst. We gingen blij naar huis, met de bede in het hart of de Heere Zelf Zijn werk wil werken in de harten van deze jongens en in het geheel van de gemeente waartoe ze behoren.

Terug naar de spiegel. Een intieme Bijbelstudieavond van enkele jonge gasten met een zendingswerkster kan gemakkelijk verstoord worden door twee Nederlandse bezoekers. Marijke had daar vooraf goed over nagedacht. Ze had het bezoek met de jongeren afgestemd en aan hen voorgesteld om de bezoekers aan het begin van de avond actief te bevragen op van alles en nog wat. Dat deden ze vrijmoedig en zeer geïnteresseerd. En dat brak het ijs.

Wij hadden verwacht dat ze naar de leefomstandigheden in Nederland zouden vragen. Naar onze gezinnen misschien, naar verschillen met Suriname. Dat bleef allemaal liggen. In plaats daarvan bevroegen ze ons op ons geloofsleven, onze omgang met de Bijbel en met de Heere.

De eerste vraag was makkelijk: welk Bijbelgedeelte spreekt u het meest aan en waarom? Die kun je nog enigszins ”op afstand” beantwoorden. Maar toen kwam de confrontatie: kunt u vertellen hoe de Heere in uw leven gekomen is? Wat gebeurde er toen, wat veranderde er vervolgens in uw leven? Dat is heel persoonlijk en direct. Dat ligt ook teer. We zijn de vragen niet uit de weg gegaan en hebben voorzichtig geprobeerd om te vertellen hoe de Heere in ons leven kwam en hoe Hij ons te sterk werd. Persoonlijke bekering, vergeving van zonden om Jezus’ wil. Het zijn voor een inheemse Surinamer niet bepaald bekende klanken. Des te opmerkelijker was het dat ze zo betrokken waren op onze antwoorden.

Mooi om deze ontmoeting te hebben. Om te zien waar het deze jongens om te doen was. Goed ook om geconfronteerd te worden met jezelf: hoe was dat bij mij toen ik jong was? En hoe sta ik nu ten opzichte van de Heere Jezus? Genoeg stof tot nadenken om mee te nemen naar huis.”

Wim de Kloe schrijft in Om Sions Wil over „in de spiegel kijken tijdens werkbezoek”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer