BinnenlandArchitectuur rond 1970
Fabelachtige bollen in Den Bosch

Midden in een wijk van dertien in een dozijn staan witte bollen op cilinders, met ronde raampjes. De vijftig woningen, ontworpen door Dries Kreijkamp (1937-2014), verschenen in 1984 aan het Bollenveld in Den Bosch.

Bolwoningen aan het Bollenveld in Den Bosch. Kunstenaar Dries Kreijkamp ontwierp ze in de jaren zeventig. beeld RD, Anton Dommerholt
Bolwoningen aan het Bollenveld in Den Bosch. Kunstenaar Dries Kreijkamp ontwierp ze in de jaren zeventig. beeld RD, Anton Dommerholt

De bolwoningen zijn een sprekend voorbeeld van structuralisme, een stroming in de architectuur die opkwam in 1959 en voortduurde tot de jaren tachtig. Het was ook de periode van het experimenteel bouwen, waarvoor de overheid vanaf 1968 subsidie verleende.

De veelzijdige Kreijkamp had niets met blokkendozen. Volgens de kunstenaar en architect voelt de mens zich meer thuis bij organische, ronde vormen. Geïnspireerd door iglo’s en leemhutten ontwierp Kreijkamp in de jaren zeventig zijn bolwoningen.

Al in 1983 schreef het Reformatorisch Dagblad over de Bossche bollen, met hun bijzondere isolatie en geringe stookkosten. De eerste bewoners betaalden 375 gulden huur per maand.

Wie zich in Fabeltjesland waant, of op een andere planeet, wordt door de afvalcontainers uit de droom geholpen.

Rond 1970

Deel 5 in een serie over architectuur van omstreeks de jaren zeventig. De tijd van structuralisme, brutalisme en experimenteel wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer