BinnenlandArchitectuur rond 1970
Kubuswoningen: het wonderlijke bos van Piet Blom

Waar de Blaak grenst aan de Oudehaven, staan sinds 1984 de Rotterdamse kubuswoningen van architect Piet Blom (1934-1999). Ze zijn onderdeel van het Blaakse Bos, een plan uit 1978.

De gele kubuswoningen van architect Piet Blom aan de Overblaak in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt
De gele kubuswoningen van architect Piet Blom aan de Overblaak in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

Het Blaakse Bos is gebouwd in de stijl van het structuralisme. Geen massief complex, maar kleine bouweenheden die zich aaneenrijgen. Piet Blom liet zich inspireren door Aldo van Eyck en de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier. De eerste kubuswoningen ontwierp Blom in 1972, voor een project in Helmond.

Blom zag zijn kubuswoningen als bomen, met een stam en een kruin. Ze zijn 25 meter hoog. De woonkamer ziet uit op de straat, beneden. De vensters van de slaapkamers zijn gericht naar de hemel. Een loofhut, in de top, biedt uitzicht op de stad.

Het Blaakse Bos is een voorbeeld van experimenteel wonen in een wandelstraat, typisch voor de jaren zeventig. Een plek om je te verwonderen over de dingen.

Rond 1970

Deel 1 in een serie over architectuur van omstreeks de jaren zeventig. De tijd van structuralisme, brutalisme en experimenteel wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer