BuitenlandOorlog in Israël
Hamas wijst Sinwar aan als leider na dood Haniyeh

Yahya Sinwar (61) is aangewezen als de hoogste man binnen Hamas, meldde de terreurorganisatie dinsdag in een verklaring. Hamas zat zonder politiek leider na de dood van Ismail Haniyeh, die vorige week werd gedood in Teheran.

Redactie buitenland
Yahya Sinwar is aangewezen als opvolger van de vorige week in Teheran vermoorde Ismail Haniyeh. beeld AFP, Mohammed Abed
Yahya Sinwar is aangewezen als opvolger van de vorige week in Teheran vermoorde Ismail Haniyeh. beeld AFP, Mohammed Abed

Sinwar was de leider van de militaire tak van Hamas in Gaza. Hij is een hardliner die door Israël wordt gezien als het brein achter de aanval op 7 oktober. Die kostte aan bijna 1200 mensen het leven en leidde tot oorlog tussen Israël en Hamas.

De nieuwe leider zit op een onbekende locatie in de Gazastrook verscholen, zodat Israël hem niet kan doden. Hij was al voor zijn benoeming het hoogste Hamaslid dat nog in leven was.

De 61-jarige Sinwar is geboren in een vluchtelingenkamp in Khan Younis. Later heeft hij lange tijd vastgezeten in Israëlische gevangenissen. Waarnemers zien zijn benoeming als politiek leider als een signaal dat Hamas zich fel wil blijven verzetten tegen Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer