Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Mariakerk wordt steeds meer „huiskamer” van Fries dorp Blessum, en nog meer plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
De Mariakerk in het Friese Blessum. beeld Wikimedia
De Mariakerk in het Friese Blessum. beeld Wikimedia

Kerk Blessum

De provincie Friesland heeft 50.000 euro uitgetrokken voor het aanpassen van de Mariakerk in Blessum (gemeente Waadhoeke), zodat deze beter dienst kan doen als „huiskamer” van het dorp.

De Mariakerk is sinds 1975 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De stichting geeft aan dat het dorp zo klein is dat de kerk bijna automatisch als dorpshuis is gaan functioneren.

De kerk dateert uit de veertiende eeuw. Het volledige interieur is bewaard gebleven. Een van de subsidievoorwaarden is het behoud van de oude elementen in het kerkgebouw.

Kerkje Klazienaveen

Het kerkje van de vrijzinnige geloofsgemeenschap in het Drentse Klazienaveen blijft behouden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Twee jaar geleden werd hier de laatste dienst gehouden. Het kerkje is nu gekocht door makelaar Herman van der Veen. In het gebouw komen twee appartementen. In het ene gaat de makelaar wonen, het andere wordt verkocht.

Het kerkje aan de Dordsedijk is in 1936 gebouwd. Het bood plaats aan ongeveer 200 kerkgangers.

Mariakerk Valkenswaard

De gemeenteraad van Valkenswaard heeft ingestemd met de transformatie van de Mariakerk, pastorie en bijbehorende gronden in deze plaats. Het gaat onder andere om de realisatie van 21 appartementen in het voormalige rooms-katholieke kerkgebouw.

De kerk werd gebouwd in 1953. Het hoge bakstenen gebouw kenmerkt zich door het gebruik van pilasters. Het interieur heeft nogal wat bogen en pilaren en doet enigszins aan een basilica denken. Het kerkgebouw werd in 2015 onttrokken aan de eredienst.

Titus Stipendium in Groningen

Dit jaar zal voor de tweede maal het Titus Stipendium worden uitgereikt. Dat meldt Groninger Kerken.

Het stipendium bedraagt 15.000 euro voor een onderzoek van zes maanden en de voorbereiding van de publicatie (één maand). De resultaten worden gepubliceerd in een artikel voor het tijdschrift Groninger Kerken. Andere vormen van bekendmaking, zoals een lezing, blogpost of een andere overeengekomen wijze van presenteren, zijn welkom. Het is wenselijk dat de ontvangers hun bevindingen publiceren voor een breder wetenschappelijk publiek.

Het kerkje in Fransum, Groningen. beeld Sjaak Verboom

Het Titus Stipendium wordt gedurende tien jaar elke twee jaar toegekend en heeft twee belangrijke doelen: het ondersteunen van onderzoek naar het erfgoed van de Groninger Kerken, met een focus op roerend erfgoed, zoals meubilair en kerkzilver, en jonge, talentvolle onderzoekers (tot dertig jaar) de kans geven hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen, wat een springplank kan zijn voor grotere onderzoeksprojecten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer