BinnenlandGezondheid
Verdriet laat je sneller verouderen

Het verliezen van iemand die je dierbaar is, zoals een familielid, kan je sneller laten verouderen.

Redactie binnenland
Mensen die een dierbare hebben verloren, worden aantoonbaar ouder. beeld iStock
Mensen die een dierbare hebben verloren, worden aantoonbaar ouder. beeld iStock

Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die maandag werd gepubliceerd in het vakblad JAMA Network Open. De wetenschappers ontdekten dat mensen die een ouder, partner, broer, zus of kind verloren, tekenen van een hogere biologische leeftijd vertoonden vergeleken met mensen die dergelijke verliezen niet hadden meegemaakt.

Biologische veroudering is de geleidelijke afname van hoe goed cellen, weefsels en organen functioneren, wat leidt tot een hoger risico op chronische ziekten. Wetenschappers meten dit type veroudering met behulp van DNA-markers die bekendstaan ​​als epigenetische klokken.

„Weinig studies hebben gekeken naar hoe het verlies van een geliefde in verschillende levensfasen deze DNA-markers beïnvloedt, met name in onderzoeksmonsters die de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigen”, verklaart hoofdauteur dr. Allison Aiello. „Onze studie toont sterke verbanden tussen het verliezen van geliefden in de loop van het leven van de kindertijd tot de volwassenheid en snellere biologische veroudering in de VS.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer