Nederlanders zijn ten opzichte van de coronajaren minder tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben. Dat bleek maandag uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar sociale samenhang en welzijn, dat jaarlijks onder ruim zevenduizend mensen wordt uitgezet.
Halverwege de dag een potje tennissen met vrienden om vervolgens ’s avonds een uurtje extra te werken. Tijdens de coronaperiode werkten veel mensen vanuit huis, waardoor zij meer invloed hadden op de verdeling tussen werk- en privétijd. In die coronajaren was 76 procent van de Nederlanders tevreden met hun hoeveelheid vrije tijd.
In 2023 nam die tevredenheid over privétijd voor het tweede jaar op rij af: nog 74 procent van de Nederlanders zegt tevreden te zijn met de hoeveelheid vrije tijd. Daarmee zit het tevredenheidsgevoel weer op hetzelfde niveau als in 2019, voor corona.
„Voor veel mensen betekende de coronaperiode dat zij werk en privé beter konden combineren op momenten dat hen dat uitkwam” - Tanja Traag, hoofdsocioloog CBS
Volgens Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS, is het verschil tussen thuis of op kantoor werken een waarschijnlijke oorzaak voor de gedaalde tevredenheid. „Het is niet met zekerheid te zeggen, maar grote groepen zitten weer terug in hun oude werkmodus. Dat zal voelbaar zijn. Voor veel mensen betekende de coronaperiode dat zij werk en privé beter konden combineren op momenten dat hen dat uitkwam.”
Sociale leven
Uit het onderzoek blijkt verder dat de tevredenheid van mensen over hun sociale leven nog niet terug is op het niveau van voor de coronaperiode. In 2023 was 80 procent van de Nederlandse volwassenen tevreden met hun sociale leven, 5 procent gaf aan ontevreden te zijn en 15 procent was niet tevreden, maar ook niet ontevreden.
De tevredenheid steeg ten opzichte van een jaar eerder weliswaar, maar zit nog niet op het niveau van voor corona. In 2019 zei 83 procent van de volwassen Nederlanders tevredenheid te ervaren met hun sociale leven. In 2020 was dit 80 procent, en in 2021 was dit 76 procent, het laagste percentage sinds de start van het onderzoek in 2013.
Volgens Traag zijn de uitkomsten een nieuwe indicator van de grote impact die de coronacrisis had op het sociale welbevinden van mensen, specifiek jongeren. „Uit alle onderzoeken blijkt dat vooral jongeren de sociale contacten met familie en vrienden echt gemist hebben. We zien vooral in die leeftijdsgroep dat hun mentale welzijn van voor de coronacrisis nog niet teruggekeerd is op hetzelfde niveau.”
Kloof
Mensen die veel contact hebben met familie, vrienden of buren zijn het meest tevreden met hun sociale leven. De tevredenheid van mensen met weinig sociaal contact neemt al sinds 2013 sterk af. Ook in 2023 groeide deze kloof. Van mensen met veel sociaal contact ervoer 84 procent tevredenheid over hun leven, van mensen met weinig contact slechts 45 procent. Volgens Traag gaat het bij die laatste categorie wel om een heel kleine groep mensen. „Zo’n 2 procent van de volwassenen heeft nauwelijks contact met familie of vrienden.”
Ten slotte blijft het algemene tevredenheidsgevoel van Nederlanders stabiel. Al jarenlang zegt 84 procent van de Nederlanders tevreden te zijn met hun leven. Een aantal dat voor, tijdens en na corona op hetzelfde niveau bleef.
Over het tevredenheidsgevoel zijn geen internationale vergelijkingen, maar als het gaat om geluksgevoel staat Nederland vaak in de bovenste regionen. Zo stond Nederland op de zesde plaats van de ranglijst gelukkigste landen in het World Happiness Report, dat afgelopen maart verscheen.