Stilzitten is niets voor Arris Methorst uit Achterberg, een van de oudste bezorgers van het Reformatorisch Dagblad. Vrijdag 19 juli werd hij negentig jaar.
De seniorenwoning van Methorst in het centrum van Achterberg oogt verzorgd. Ook de tuin is keurig onderhouden. Op het achterplaatsje staat een volière met enkele duiven en andere vogels. Het meeste werk doet Methorst nog zelf. Wim Achterstraat, een vriend en eigenaar van Orgelcentrum Het Binnenveld, waar Methorst zich nog bijna dagelijks inzet, haalt samen met hem herinneringen op.
„Ik breng eerst de kranten rond, daarna ga ik zelf lezen” - Arris Methorst, negentigjarige RD-bezorger
Methorst werkte jarenlang in een wolfabriek en een nylonfabriek in Veenendaal. Op 74-jarige leeftijd ging hij de Rijnpost en de Rhenen Betuwe Krant bezorgen. „Ik had een wijk waarbij ik ook de Grebbeberg op moest. Dat was soms wel zwaar. Ik moest soms naast mijn fiets lopen.” Een aantal jaar later stopte Methorst met deze wijk. In 2009 nam hij de krantenwijk van zijn kleinzoon en naamgenoot, Arris Otten, over. Sinds die tijd bezorgt hij dagelijks het Reformatorisch Dagblad. Hij toont een grijze kunststof bak die in de voortuin staat. „Hier worden de kranten in gedaan. Vier bezorgers en ikzelf halen de kranten eruit om ze weg te brengen.”
Methorst laat zich door niets tegenhouden om de kranten rond te brengen. In vijf kwartier tijd legt hij 12,5 kilometer af om 28 adressen langs te fietsen, hoofdzakelijk in het buitengebied van Achterberg. En als er kerkbladen of Terdeges moeten worden bezorgd, gaat hij twee keer. Regen houdt hem niet tegen. „Gewoon het regenpak aan. Er is altijd wel een moment dat het wat minder hard regent.” Ook bij andere weersomstandigheden gaat hij door. In vijftien jaar tijd legde hij naar schatting al zo’n 60.000 kilometer af.
Kortgeleden werd Methorst geopereerd aan staar. Niet lang na de ingreep stapte hij weer op de fiets om de krant te bezorgen. Een keer kwam hij ten val. „Ik brak mijn pink. Een ander heeft de wijk die dag afgemaakt. De volgende dag ging ik weer zelf.” Is hij niet bang dat hem onderweg iets overkomt? „Je moet bewaard blijven voor ongelukken. Maar ook thuis kan iets je overkomen.”
Pakt hij eerst een exemplaar voor zichzelf voordat hij gaat bezorgen? „Nee, ik breng ze eerst rond en daarna ga ik zelf lezen.” Familieberichten en kerkelijke artikelen pakt hij er als eerste bij. Soms bewaart hij een krant, bijvoorbeeld als er is geschreven over iemand die hij kent. Methorst toont een artikel van 21 december 2023 waarin ds. Van Wingerden uit Lienden aan het woord komt. „Die heb ik een keer horen spreken over vaccinatie. Ik vond dat hij het goed verwoordde. Daarom heb ik een artikel over hem bewaard.”
Zeven jaar geleden overleed de vrouw van Methorst, na 57 jaar huwelijk. En een maand geleden overleed een dochter op 53-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte. Methorst heeft 6 kinderen, 28 klein- en 24 achterkleinkinderen. De meesten wonen in de buurt. Hij heeft dus wel aanloop. Maar dat weerhoudt hem niet om naast de krantenwijk ook dagelijks actief te zijn bij het orgelcentrum. Onkruid wieden en orgels inpakken voor verzending. Met enige regelmaat gaat hij nog mee om een orgel op te halen of te bezorgen. Achterstraat: „Toen hij 87 jaar was hebben we nog samen bij mensen een orgeltje van een vliering gehaald.” Onlangs ging hij nog mee naar Genemuiden om een orgel te bezorgen. Maar ook Havelte („daar heb ik in dienst gezeten”) en Amsterdam heeft hij niet lang geleden nog bezocht. En niet te vergeten Zeeland. „Mijn vrouw kwam uit Zuid-Holland, uit Dirksland. Maar in Zeeland was ik nog nooit geweest. Dus toen Wim daarheen ging, wilde ik wel mee.”
De krantenwijk geeft hij echter altijd voorrang boven de andere klussen. Denkt hij er vanwege zijn hoge leeftijd aan wanneer hij zou willen stoppen? Methorst: „Ik ben blij dat ik dit nog doen mag. Ik ga zo lang mogelijk door.”