Binnenland
Omgevingsdienst legt woningbouwproject Amsterdam stil om lawaai

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied legt een groot nieuwbouwproject in de Amsterdamse Bijlmer stil, omdat er bij de bouw veel te veel lawaai wordt gemaakt. Vanaf komende maandag mag er niet meer gewerkt worden. Volgens de omgevingsdienst is de herrie onacceptabel, omdat in de buurt veel woningen staan.

ANP

De bouwwerkzaamheden begonnen maandag. Een dag later kwamen de eerste signalen van overlast al binnen. Uit metingen van de omgevingsdienst blijkt dat de geluidsnormen fors overschreden worden. „Iets wat niet het geval zou zijn als het bouwbedrijf een andere, stillere heitechniek zou gebruiken”, stelt de omgevingsdienst. Bij de bouw wordt geheid met onder meer vibropalen. Dat zijn holle metalen buizen.

„Dat is niet de best beschikbare techniek. Voor die vibropalen hebben wij dan ook geen ontheffing verleend”, zegt directeur Mario Bakker van de omgevingsdienst. „We hebben herhaaldelijk aangegeven dat het heien met vibropalen niet de best beschikbare stille techniek zou zijn, omdat deze methode te veel lawaai maakt. Als de bouwer dan toch besluit zonder ontheffing met de bouw te beginnen, moeten we ingrijpen.”

Het nieuwbouwproject Brasa Village bestaat uit 520 flexwoningen, verdeeld over dertien gebouwen. Die blijven vijftien jaar staan. Het is een project van diverse Amsterdamse woningbouwcorporaties. De bouw kan volgens de omgevingsdienst gewoon doorgaan zolang de ontwikkelaars bouwen „volgens de wetten en regels in dit land”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer