EconomieBetaalpas
Banken vervangen alle pinpassen

Alle nu in Nederland gebruikte bankpassen zullen worden vervangen. Met de passen die ervoor in de plaats komen, wordt het makkelijker om in het buitenland en bij webwinkels te betalen.

Nieuwe bankpassen kunnen in meer winkels in het buitenland worden gebruikt. Pinnen bij een automaat, zoals hier in Rome, zal dus minder vaak nodig zijn. beeld RD, Ewout Kieckens
Nieuwe bankpassen kunnen in meer winkels in het buitenland worden gebruikt. Pinnen bij een automaat, zoals hier in Rome, zal dus minder vaak nodig zijn. beeld RD, Ewout Kieckens

Triodos loopt bij de omzetting voorop. De bank verving eind vorig jaar alle 200.000 passen van de rekeninghouders door Visa-passen. Veel andere banken kiezen voor een geleidelijke overgang naar een van de twee mogelijkheden: Visa of Mastercard.

Daarbij is het niet zo dat een bankpas wordt vervangen door een creditcard. De nieuwe passen zijn net als de huidige zogeheten debitcards, wat betekent dat er geen krediet mee kan worden opgenomen. Bij een betaling wordt het betreffende bedrag onmiddellijk van de bankrekening afgeschreven.

Woordvoerder Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland, geeft aan dat de nieuw pas consumenten flinke voordelen kan opleveren. „Het wordt eenvoudiger om in het buitenland te betalen. In sommige landen is het nu niet mogelijk om in winkels met je pas te betalen. Dat verandert. En ook bij aankopen via webwinkels die nu alleen met een creditcard kunnen worden voldaan, volstaat de nieuwe bankpas. Het veelgebruikte iDEAL krijgt er op die manier een concurrent bij.”

Miljoenen

In totaal moeten er vele miljoenen passen vervangen worden. Veel banken moeten daar nog mee beginnen. Zo laat ING weten dat de bank de uitgave van nieuwe passen aan het voorbereiden is. Het gaat om ongeveer tien miljoen exemplaren. Een einddatum voor die operatie kan het bedrijf nog niet noemen. Ook de ABN AMRO is nog niet met de omzetting gestart.

De Rabobank is al wel begonnen met de uitgifte van nieuwe passen, in april. Het bedrijf verwacht dat binnen vier jaar alle passen vervangen zijn. Dat zijn er ongeveer evenveel als bij ING.

„De pas wordt vervangen door het nieuwe type op het moment dat de oude verloopt, of bij vervanging vanwege bijvoorbeeld verlies of diefstal”, zegt een woordvoerder van de Rabobank.

Vakantiehuisje

Betaalvereniging Nederland wijst erop dat de nieuwe pas niet in alle gevallen een alternatief is voor de creditcard. Beugel: „Zeker op vakantie kan die nodig zijn. Bijvoorbeeld voor de borg van de huur van een auto of vakantiehuisje. Dan kan de verhuurder achteraf nog een bedrag in rekening brengen.”

„We betalen vandaag de dag natuurlijk veel contactloos”, geeft Beugel aan. „Veel mensen gebruiken hun plastic pasje niet meer. Ook de digitale passen worden daarom aangepast. Het kan zo zijn dat je in Google- of Apple Pay al een nieuwe pas hebt en dat je fysieke pasje nog een oude is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Problemen banken

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer