Financiële opvoeding vraagt om bewustwording en begeleiding
Praten met je kind over geld is belangrijk in de financiële opvoeding. Zeker nu er steeds minder contant en steeds meer digitaal betaald wordt. Kinderen hebben daardoor minder besef van de waarde van geld. Kinderen op weg helpen naar financiële zelfstandigheid vraagt om goede begeleiding.
Leer kinderen dat geld uitgeven betekent dat je moet kiezen. Ook digitaal geld kan je maar één keer uitgeven.
ABN AMRO deed onderzoek naar het betaalgedrag van kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Steeds meer kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben een eigen betaalrekening en betalen met een eigen bankpas. Hebben kinderen daardoor minder zicht op hun inkomsten en uitgaven? En hebben ze nog een idee wat hun geld eigenlijk waard is? Hoe bevorder je het gesprek over geldzaken?
Podcastredacteur Arno Lagendijk spreekt hierover met Babet Boswinkel van ABN AMRO. Ook gaat hij in gesprek met leerlingen uit groep 5 en 8 van de Willem Farelschool in Hoevelaken. Alle kinderen in groep 8 hebben een eigen spaarrekening. Een aantal kan via een eigen telefoon ook zien wat het saldo op de betaalrekening is. Een van de vragen die ze kregen is: Wat is voor jou van grote waarde, terwijl het in euro’s uitgedrukt weinig waarde heeft? „Mijn knuffelbeer”, zei de een. Een ander: „Een boekje dat ik van mijn oma kreeg kort voor ze overleed.”
Luister de podcast: