Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Kerkgebouw Mijnsheerenplein Rotterdam wordt verbouwd, en nog meer plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenom

Jan van ’t Hul, Jan van Reenen
19 July 2024 18:11
Het kerkgebouw van Victory Outreach in Rotterdam. beeld Cees van der Wal
Het kerkgebouw van Victory Outreach in Rotterdam. beeld Cees van der Wal

Renovatie Mijnsherenplein

Het kerkgebouw van Victory Outreach aan het Mijnsherenplein te Rotterdam , voorheen de kerk van de gereformeerde gemeente in Rotterdam-Zuid, wordt voor een deel verbouwd en gerenoveerd. Vooral de zaalruimten voor de baby- en kinderopvang worden aangepast aan de huidige maatstaven binnen professionele kinderopvang. Er komt een nieuwe hoofdingang voor de kinderzaal. De deuren die toegang geven tot de ”nursery” (voor kinderen van 0 tot 3 jaar) worden vervangen door glazen deuren, onder meer om het gevoel van veiligheid en openheid te verbeteren. Er komen nieuwe verlichting, nieuw meubilair, nieuwe vloeren en moderne technische apparatuur.

Petruskapel Dordrecht

De protestantse Petruskapel in Dordrecht is verkocht aan de Alevitische Culturele Vereniging Dordrecht. Dat meldt GereformeerdeKerken.info . Bij de zoektocht naar een koper ging het om een religieuze bestemming plus een wijkfunctie. Het alevitisme is een vorm van islam. De alevieten zijn in Nederland na de soennieten de grootste religieuze stroming onder de inwoners met een Turkse achtergrond.

De protestantse diensten kunnen tot 1 januari 2025 doorgang vinden in de Petruskapel. In 2022 is in deze kapel pioniersplek Staartlicht gestart. Het werk bestaat uit buurt- en jongerenwerk met als doel de bewoners van De Staart een luisterend oor te bieden en aandacht en perspectief te geven. De Petruskapel is in 1958 gebouwd als een gereformeerde kerk.

Bonifatiuskerk Leeuwarden

De Bonifatiuskerk in Leeuwarden krijgt 200.000 euro subsidie van de gemeente voor het noodzakelijke onderhoud. De bijdrage komt boven op een eerdere toezegging van de provincie Friesland, ook van 200.000 euro. Het college van B en W vindt investeren in onderhoud noodzakelijk vanwege onder meer het belang van de Bonifatiuskerk voor de gemeente Leeuwarden en voor het silhouet van de stad.

De Bonifatiuskerk in Leeuwarden. beeld Frans Andringa

Het geld is bestemd voor Stichting Bonifatiustoren, die eigenaar van het monumentale kerkgebouw is. De parochie betaalt nu nog huur aan de stichting om gebruik te maken van de Bonifatiuskerk. De toekomst van de kerk staat onder druk, nu het bestuur van de Sint-Vitusparochie Leeuwarden besloten heeft om voor kerkdiensten alleen nog gebruik te maken van de St. Dominicuskerk. Dit besluit is gebaseerd op het afnemend aantal kerkgangers, maar ook op de hoge onderhoudskosten van de Bonifatiuskerk.

Om deze laatste zorg weg te nemen draagt de gemeente nu bij aan het onderhoud. In totaal heeft de stichting 750.000 euro nodig om onder andere de goten te vervangen. Het college zegt naast de subsidie hulp toe bij het werven van particuliere fondsen om renovatie mogelijk te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer