Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage
Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.
Volgens de Russische autoriteiten heeft de journalist informatie verzameld over een bedrijf dat tanks bouwt voor de oorlog in Oekraïne. Hij werd eind maart 2023 opgepakt in een restaurant in Jekaterinenburg en zit sindsdien vast.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beweerde woensdag dat het bewijs „onweerlegbaar” was, al is de inhoud van dat bewijs nooit openbaar gemaakt.
„Deze schandelijke schijnveroordeling volgt nadat Evan 478 dagen in de gevangenis heeft doorgebracht, onterecht gedetineerd, gescheiden van zijn familie en vrienden, niet in staat om verslag te doen, alleen omdat hij zijn werk deed als journalist”, zegt de top van The Wall Street Journal in een reactie op de veroordeling. „We blijven alles in het werk stellen om Evan vrij te krijgen en zijn familie te ondersteunen. Journalistiek is geen misdaad en we zullen niet rusten tot hij is vrijgelaten.”
Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat een Amerikaanse journalist werd opgepakt op verdenking van spionage. Dit soort zaken wordt in Rusland vaak snel afgerond en vrijspraak is zeldzaam. De straf viel lager uit dan de eis van achttien jaar.
De Russische president Vladimir Poetin heeft in februari in een interview met Tucker Carlson gesuggereerd dat Gershkovich uitgeruild zou kunnen worden voor Vadim Krasikov. Hij werd in Duitsland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in 2019 in Berlijn. Poetin sprak over iemand die „uit patriottistische sentimenten een bandiet heeft uitgeschakeld in een van de Europese hoofdsteden”.