Biden moet snel besluit nemen over kandidatuur
Donald Trump is definitief kandidaat voor de Republikeinen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Bij de Democraten woedt de discussie over de nominatie van Joe Biden nog in alle hevigheid. Maar ze moeten wel opschieten.
Na het dramatische optreden van Biden in het tv-debat met Trump op 27 juni, klinkt de roep steeds luider dat de hoogbejaarde president beter de handdoek in de ring kan gooien. De ene na de andere prominente Democraat uit openlijk twijfels over de kansen van het staatshoofd om op 5 november herkozen te worden of dringt regelrecht op zijn terugtrekking aan. Om nog te redden wat er te redden valt voor de partij.
De hoop was nog enigszins gevestigd op de NAVO-top van vorige week, waar Biden voor het eerst sinds maanden een persconferentie gaf. Maar toen hij de Oekraïense president Zelensky als Poetin introduceerde en de namen van zijn vicepresident Kamala Harris en zijn grootste rivaal Trump door elkaar haalde, was de maat vol. En terecht.
Zelfs voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi verklaarde dat Biden Trump niet kan verslaan. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer gaf de president in een persoonlijk gesprek te verstaan dat hij beter de eer aan een andere kandidaat kan laten.
Inmiddels lijkt Biden zelf ook langzaam tot de conclusie te komen dat hij inderdaad niet zo geschikt is als hij de wereld tot nu toe wil doen geloven. Ingewijden zeggen dat hij zich openlijk afvraagt of Kamala Harris –het meest voor de hand liggende alternatief– de verkiezingen kan winnen. Dat is in tegenspraak met eerdere publieke uitlatingen waarin hij geen enkele ruimte liet om een stap terug te doen. Inmiddels wordt volop gespeculeerd dat Biden nog dit weekeinde zijn presidentiële aspiraties zal opgeven.
Veel meer tijd heeft Biden ook niet om zo’n besluit te nemen. Een nieuwe Democratische kandidaat zal alle zeilen moeten bijzetten om zich een weg omhoog te vechten in de paar maanden die nog resteren richting de verkiezingen. Als Harris naar voren wordt geschoven, zal zij zich in elk geval moeten ontworstelen aan de onzichtbaarheid die haar vicepresidentschap de afgelopen jaren kenmerkte.
De vraag is overigens of welke Democratische kandidaat dan ook het in november zal winnen van Trump. Hij deed het al goed in de peilingen en de mislukte aanslag op zijn leven van vorige week zaterdag zal de oud-president electoraal zeker geen windeieren leggen.
Waar zullen de Verenigde Staten en de wereld beter mee af zijn? Met een Democraat –wie de kandidaat dan ook wordt– die een zeer liberale agenda nastreeft? Of met Donald Trump, die omgeven wordt door schandalen en mogelijk uit de NAVO stapt? Voor buitenstaanders misschien een onmogelijke keus. Maar kennelijk voor veel Amerikanen niet.