BinnenlandPodcast Sprekend RD
Ruim 200 kilometer afleggen voor één vreemde vogel

In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Ben Provoost over vogelaars.

Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en buitenlandredacteur Ben Provoost. beeld RD
Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en buitenlandredacteur Ben Provoost. beeld RD

Voor zijn artikel dook Ben in de wereld van de vogelaars: mensen die in hun vrije tijd graag naar vogels speuren en bij de melding van een bijzondere soort alles uit handen laten vallen om naar de plek van waarneming te reizen. Ben haalt in de podcast twee mannen aan die vanuit Texel vertrekken om een zeldzame steppeplevier in Zeeland te kunnen zien. „Die reden 250 kilometer voor een vogel die elk moment kon opvliegen.”

Er zijn veel christenen onder de vogelaars, ontdekte Ben. „De natuur onderzoeken, met de schepping bezig zijn, wordt als een verantwoorde hobby gezien.” Tegelijk is het ook een dure liefhebberij: materiaal als een verrekijker, camera en telescoop kost per stuk al gauw een gemiddeld maandsalaris.

Zelf is Ben helemaal geen vogelaar – tenminste, vóór hij het artikel schreef. Maar het enthousiasme van de mensen die hij interviewde, bleek aanstekelijk. „Kort daarna heb ik een verrekijker gekocht. En ik ben ook weleens op pad geweest in een polder om bijzondere vogels te zien. Dat was overigens nog niet erg succesvol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer