Binnenland
Zuid-Holland staat positief tegenover azc op bollenveld Hillegom

De provincie Zuid-Holland staat positief tegenover de komst van een asielzoekerscentrum op een bollenveld in de gemeente Hillegom. De gemeente wil aan de rand van Hillegom een tijdelijke opvanglocatie voor 135 asielzoekers bouwen en daar ook 400 flexwoningen plaatsen. De provincie moet hiervoor ontheffing verlenen, omdat de grond nu alleen voor de bollenteelt gebruikt mag worden.

Gedeputeerde Anne Koning (wonen en ruimtelijke ordening) zegt een „positieve grondhouding” te hebben, maar wil van Hillegom nog wel extra informatie krijgen voordat ze een besluit neemt. Zo wil de Zuid-Hollandse bestuurder weten welke specifieke locatie de gemeente op het oog heeft. Die locatie mag maximaal 3 hectare groot zijn. Ook wil Koning de toezegging dat deze plek na vijftien jaar weer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld, zodat er weer bollenteelt kan plaatsvinden.

Hillegom wil de flexwoningen en het azc bouwen op Pastoorslaan Zuid, een locatie van zo’n 20 hectare. De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor starters, spoedzoekers, statushouders en ontheemden. De beoogde locatie ligt aan de rand van Hillegom, in de buurt van het treinstation.

„De gemeente gebruikt de zomerperiode om de voorwaarden van de provincie goed te bestuderen en gaat hierover na de zomer in gesprek met de raad”, aldus Hillegom. De gemeente moet volgens de spreidingswet 135 asielzoekers opvangen en hoopt dat aantal in het nieuwe azc kwijt te kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer