Middel X
OM: Geen beroep in zaak middel X

Het openbaar ministerie Oost-Nederland liet maandag weten niet in hoger beroep te gaan in de strafzaak rond de verspreiding van zelfdodingsmiddel X.

Redactie politiek
Demonstranten bieden steun aan een verdachte die terechtstaat wegens hulp bij zelfdoding. beeld ANP, Rob Engelaar 
Demonstranten bieden steun aan een verdachte die terechtstaat wegens hulp bij zelfdoding. beeld ANP, Rob Engelaar 

Op 4 juli veroordeelde de rechtbank Gelderland de oud-voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) én het vooraanstaande lid Tiny B. voor deelname aan een criminele organisatie. B. werd daarnaast bestraft voor hulp bij zelfdoding.

De oud-voorzitter kreeg van de rechter vier maanden voorwaardelijk opgelegd. Tegen hem waren achttien maanden, waarvan acht voorwaardelijk geëist. B. kreeg twaalf maanden voorwaardelijk en een taakstraf van tachtig uur. Tegen haar waren dertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk geëist.

Cruciaal voor het OM is dat de rechtbank het oordeel over de coöperatie, als een criminele organisatie, bevestigt. „Het vonnis beantwoordt aan het doel: een einde maken aan de georganiseerde en ongecontroleerde verspreiding van het zelfdodingsmiddel, omdat hiermee mensenlevens in gevaar worden gebracht. De rechtbank heeft die norm bevestigd”, aldus het OM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Rechtszaken

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer