Kerk & religie
Christenen Pakistan zwaar onder vuur

GUJRAT – In de stad Gujrat in Noordoost-Pakistan heeft een groep gewapende moslims vorige week een enkele tientallen christenen aangevallen. Daarbij vielen diverse gewonden.

Kerkredactie

Dat meldde de nieuwsdienst Compass Direct maandag. De met mitrailleurs, pistolen, bijlen en knuppels gewapende menigte had het onder meer voorzien op enkele christelijke voorgangers. In totaal werden tien gezinnen aangevallen.

De oproerlingen beschoten onder meer woningen in de christelijke enclave Mohalla Kalupura. Een aantal christenen werd zo ernstig verwond dat de moslims hen voor dood achterlieten.

Volgens de christelijke voorman bisschop Pervaiz waren onder anderen de voorgangers ds. Khan en bisschop Yashya John doelwit van de aanslag. Ook richtten de aanvallers zich op Tariq Gill, een christen die kortgeleden is vrijgesproken van belediging van de Koran. Ook zijn ouders werden onder vuur genomen. Fanatieke islamitische strijders zouden nog steeds in de enclave zijn om zodra de gelegenheid zich voordoet christenen te vermoorden.

Volgens de christenen was de actie georganiseerd door twee voormannen van de politieke partij Nationale Assemblee, Meer Anjum en Farasat Dar, in opdracht van de islamitische leider Sheik Islam. Een politie­commandant noemt de drie daarentegen respectabele leiders die onschuldig zijn.

Politie-inspecteur Riz Quaddar stelt dat in het onderzoek naar de gewelddadigheden de onderste steen boven gehaald wordt. Christelijke leiders zeggen echter dat de inspecteur weigert om actie te ondernemen. „Hij heeft platweg voorkomen dat de menigte, en in het bijzonder haar leiders, vervolgd zijn.”

Noordoost-Pakistan is al enkele jaren het toneel van ernstige geweldsincidenten tegen christenen. Daarbij zijn regelmatig doden gevallen aan de zijde van de christenen. Vorig jaar nog staken fanatieke moslims in Gojra tientallen huizen van christenen in brand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer