Kerk & religie
Christenen Pakistan bezorgd over kruis in Karachi

KARACHI. Terwijl er steeds weer christenen het slachtoffer worden van de Pakistaanse blasfemiewetten, bouwt een christelijke zakenman in Karachi het hoogste kruis van Azië. De reacties van Pakistaanse christenen hierop zijn gemengd.

Martin Janssen
Het kruis in Karachi. Beeld NPR/Phil Reeves
Het kruis in Karachi. Beeld NPR/Phil Reeves

Veel christenen in Pakistan hebben de wens om elders een bestaan op te bouwen. De beruchte blasfemiewetten hangen als een zwaard van Damocles boven hun hoofden. Asia Bibi, die op dit moment ernstig ziek is, kwijnt al vijf jaar in een cel nadat ze door een groep vrouwen van blasfemie werd beschuldigd.

Een ander voorbeeld van christenvervolging vond plaats op 24 mei in het Sandradistrict in de stad Lahore. De christen Humayun Faisel, die door de Pakistaanse politie werd omschreven als geestelijk labiel, had een krant verbrand. Volgens een paar moslims die dit zagen, stond er in deze krant echter een aantal Koranverzen. Er verzamelde zich een grote menigte die de man die naar het naar het politiebureau werd gebracht, begeleidde.

De agenten namen echter de aanklacht niet serieus, waarna de woedende menigte het recht in eigen hand nam. Er ontstond een volksgericht. Kerken in de wijk werden geplunderd en huizen van christenen in brand gestoken. De menigte eiste dat de christen die van blasfemie werd beschuldigd, levend zou worden verbrand. Faisel is uiteindelijk toch in staat van beschuldiging gesteld, vanwege „ontheiliging van de Koran.” Daarop staat een levenslange gevangenisstraf, wat 25 jaar cel betekent.

Het is tegen deze achtergrond dat veel Pakistaanse christenen bezorgd de spectaculaire actie van Parvez Henry Gill volgen. Gill is een christelijke zakenman uit de Pakistaanse stad Karachi. Hij vertelde de Washington Post dat God hem een speciale missie heeft toevertrouwd. Vier jaar geleden is God hem in een droom verschenen. Volgens Gill vroeg God hem om een manier te vinden om de Pakistaanse christenen te bevrijden van hun constante angst voor vervolging en geweld. Gill wist hier aanvankelijk geen raad mee en had volgens eigen zeggen vele slapeloze nachten, tot hij op een ochtend ontwaakte en precies wist wat hij moest doen.

Hij besloot op het christelijke kerkhof Gora Qabaristan in Karachi een kruis te bouwen dat het hoogste van Azië moet worden. Hij ging voortvarend aan de slag. Het enorme kruis van 42 meter hoog is bijna af. Het is een klein wonder dat christenen en een aantal lokale moslims samen op vreedzame wijze aan dit kruis hebben gewerkt.

Parvez hoopt dat het kruis Pakistaanse christenen zal bemoedigen, zodat ze besluiten om in Pakistan te blijven. Hij krijgt gemengde reacties op de bouw. Onder christenen is de vrees aanwezig dat radicale moslims het project als een provocatie zullen ervaren, met alle gevolgen van dien. Het kruis vernietigen zal moeilijk worden, omdat het kogelvrij is en er zijn bovendien tonnen cement, ijzer en staal in verwerkt.

Eind dit jaar zal het kruis feestelijk worden verlicht. Parvez is vastbesloten om voor deze gelegenheid paus Franciscus, koningin Elizabeth en de Pakistaanse premier uit te nodigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer